EU plánuje rozšířit sankce vůči zimbabwskému režimu

23.01.2009
čtk

Evropská unie v pondělí na zasedání šéfů diplomacií zemí podle diplomatických zdrojů asi rozšíří sankce proti režimu zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho o několik desítek dalších lidí a firem. Důvodem je, že se podle všeho podíleli na porušování lidských práv.

Na seznamu lidí, kteří mají zakázáno jezdit do EU už je zhruba 170 jmen. Jde o osoby, které jsou podezřelé z toho, že se podílely na násilnostech nebo na porušování lidských práv v této jihoafrické zemi sužované vážnou hospodářskou krizí i politickou nestabilitou. Sankce unie jsou ale namířeny i proti firmám napojeným na tamní režim. Společnostem jsou zmrazena jejich aktiva.

Podle zdroje agentury Reuters by mělo být na seznam zařazeno dalších 28 lidí a 36 firem. Mezi nimi by měly být poprvé i unijní firmy. Zdroj agentury nicméně neupřesnil, jak konkrétně by jejich aktivity měly být dotčeny.

Ministři zahraničí EU budou také jednat o možnosti zahájit vyšetřování, které by mělo zjistit, zda Mugabeho režim není zčásti financován prodejem zimbabwských diamantů.

Dříve prosperující Zimbabwe se za takřka tři desetiletí trvající vlády Roberta Mugabeho dostalo na pokraj zhroucení. V zemi řádí epidemie cholery, polovina obyvatel je závislá na humanitární pomoci a v důsledku inflace se ceny každý den zdvojnásobují. V hlavním městě Harare dnes začala stávka pracujících, kteří se dožadují vyplacení mzdy v cizí měně, neboť placení zimbabwským dolarem začíná být téměř nemožné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek