ECB snížila úroky na dvě procenta

15.01.2009
čtk

Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu o 50 základních bodů na dvě procenta. Bankovní radě ECB takový krok umožňuje rychlý pokles inflace a nedobré vyhlídky hospodářského růstu v Eurozóně.

Šéf banky Jean-Claude Trichet naznačil, že kvůli očekávanému snižování inflace se sazby mohou ještě snížit. Podle Tricheta bude dalším důležitým zasedáním pro měnovou politiku březen, kdy banka dostane aktualizované prognózy hospodářského vývoje Eurozóny.

Základní měřítko úvěrových nákladů v zemích eura je na dosud nejnižší úrovni v historii. Je však stále výrazně vyšší než prakticky nulová srovnatelná sazba v USA a Japonsku. ECB již od října snížila úroky čtyřikrát, celkem o dva a čtvrt procentního bodu.

Zástupci ECB v posledních dnech dění v Eurozóně komentovali nejednotně. Část analytiků se snížením úroků ani příliš nepočítala nebo očekávala snížení sazby pouze o čtvrt procentního bodu. Většinu ale krok ECB nepřekvapil.

ECB se snaží rychlým uvolňováním měnové politiky zabránit tomu, aby se 16 členů Eurozóny neocitlo v hlubší recesi, než je bezpodmínečně nutné.

ECB apeluje na makroekonomickou disciplínu

Trichet na tiskové konferenci uvedl, že inflační rizika se v důsledku útlumu nadále snižují. Meziroční inflace v zemích eura klesla v prosinci na 1,6 procenta z listopadových 2,1 procenta a dostala se pod klíčovou dvouprocentní úroveň. ECB chce mít v dlouhodobějším výhledu inflaci mírně pod dvěma procenty.

Šéf ECB komentoval také plány fiskální stimulace ekonomik, které chystá řada evropských vlád včetně Německa. Současná ekonomická situace podle něj volá po zvláště opatrném přístupu, který bude brát v úvahu fiskální situaci každé jednotlivé země. Apeloval také na to, aby v zájmu trvalejšího oživení ekonomiky byla ve střednědobém horizontu zachována makroekonomická disciplína.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek