Slovenské banky obnovily po zavedení eura všechny služby

05.01.2009
čtk

Slovenské banky po přechodu na euro ode dneška poskytují zákazníkům plnohodnotné služby. Finanční domy omezily služby poslední den loňského roku, aby zvládly přechod na novou měnu, a klienti v prvních dnech roku nemohli plnohodnotně využívat například elektronické bankovnictví.

Mezibankovní platební styk funguje v souladu s harmonogramem bez jakýchkoli problémů, řekla ČTK mluvčí NBS Jana Kováčová. Konverze proběhla v pořádku. Klienti by už měli mít aktivován internetbanking, mohou sledovat zůstatky na účtech a mohou zadávat platby, doplnil výkonný ředitel SBA Ladislav Unčovský.

Klienti mohli zadávat platební příkazy i během odstávky bankovních systémů v minulých dnech, kdy se platby neuskutečňovaly. Banky ale začínají realizovat přikázané platby až ode dneška.

Jako první spustily banky po dočasné odstávce kartové systémy. Platební terminály a bankomaty mohli lidé využít již v prvých minutách Nového roku, většina z nich však byla funkční až dvě hodiny po půlnoci.

Řada bank otevře vybrané pobočky i během úterního státního svátku. Bankovky a mince budou banky bez omezení počtu vyměňovat do 19. ledna. Vyměnit si slovenské mince za eura bude možné v komerčních bankách do 30. června a bankovky do konce roku. Národní banka Slovenska však bude vyměňovat bankovky bez časového omezení a slovenské mince do konce roku 2013.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek