Komisařka EU kritizovala ruské rakety u Kaliningradu

17.11.2008
čtk

Členka Evropské komise pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová dnes v ruském listu Gazeta označila chystané rozmístění ruských raket Iskander v Kaliningradské oblasti jako velmi špatný signál pro EU.

Rozmístění raket ohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv jako odvetu za případné vybudování amerického protiraketového systému v Česku a v Polsku.

Působí to krajně nelogicky. Vždyť na jedné straně nám Medveděv navrhuje nový systém celoevropské bezpečnosti, ale přitom hovoří o rozmístění raket, což lze považovat za hrozbu, řekla komisařka v rozhovoru. Ruský záměr se podle ní nejeví jako pozitivní signál pro evropskou bezpečnost.

Medveděvovo prohlášení o Iskanderech bylo podle Ferrerové-Waldnerové nejspíše svérázným testem nového amerického prezidenta Baracka Obamy, nicméně Evropská unie v této iniciativě nevidí nic pozitivního. Je však třeba vyčkat na reakci USA.

Pokud jde o Medveděvovy návrhy ohledně nového systému evropské bezpečnosti, Ferrerová-Waldnerová by uvítala, aby Rusko svou iniciativu upřesnilo, protože obsahuje mnoho principů existujících již v rámci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Považujeme za důležité pochopit, jak bude nový systém působit spolu se stávajícími (organizacemi), OBSE a NATO, řekla. Dodala, že EU je připravena vyslechnout jakékoliv ruské návrhy a otázce se bude věnovat zvláštní summit OBSE v příštím roce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek