Zahraniční obchod eurozóny setrval v září ve schodku

17.11.2008
čtk

Zahraniční obchod eurozóny vykázal v září schodek 5,6 miliardy eur po přebytku 2,9 miliardy eur ve stejném období před rokem.

Do deficitu se přitom propadl i v předchozích měsících. Novináře o tom dnes informoval statistický úřad Eurostat. Přinesl tak další důkaz, že současná finanční krize si vybírá svou daň i mezi exportéry.

Analytici, které oslovila agentura Reuters sice očekávali ještě vyšší schodek (7,3 miliardy eur), ale ekonomové upozorňují, že ani tak nejde o příliš pozitivní data. Dovoz totiž ve srovnání s vývozem roste zhruba dvojnásobným tempem. Čísla za září přitom pokrývají období, kdy se finanční krize výrazně prohloubila po pádu americké investiční banky Lehman Brothers.

Je to mírné zlepšení. Jsou (statistiky) ale zhruba v souladu s očekáváními, ale možná ne natolik, aby to mělo významný dopad na HDP. Obáváme se, že naopak dojde ke zhoršení bilance zahraničního obchodu s tím, jak ochabuje vývoz, řekl Reuters Holger Schmieding z Bank of America.

V celé Evropské unii se zahraniční obchod v září propadl do deficitu 23 miliard eur, přičemž ještě před rokem šlo o schodek 16,6 miliardy eur. Statistiky i za předchozí měsíce jasně ukazují, že bilance zahraničního obchodu se za poslední rok zhoršila.

Od ledna do konce září deficit zahraničního obchodu vzrostl na 253,7 miliardy eur, zatímco ve stejném obdobím loňského roku schodek činil necelých 170 miliard eur. Letos se ovšem lépe daří strojírenství a výrobcům automobilů, kde se citelně zvyšuje přebytek zahraničního obchodu – na 101,7 miliardy eur z 78,3 miliardy eur před rokem.

Roste i export do většiny zemí mimo Evropskou unii, ale propadá se vývoz do zemí, které představují hlavní obchodní partnery unie. Export do Spojených států se od ledna do září snížil o pět procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, klesá ovšem i vývoz do Japonska (-4 pct).

V srpnu se zahraniční obchod eurozóny rovněž propadl do deficitu, navzdory tomu, že ve stejném období loňského roku vykázal přebytek. Zahraniční obchod za celou EU je v deficitu již tradičně, ale schodek se letos postupně prohlubuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek