Izrael žádá podporu Británie v postoji vůči Hamasu

17.11.2008
čtk

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová dnes svého britského kolegu Davida Milibanda informovala, že její země potřebuje podporu mezinárodního společenství při svém postupu vůči militantnímu hnutí Hamas, jež kontroluje pásmo Gazy.

Miliband přiletěl dnes do Tel-Avivu na jednání s izraelskými a palestinskými představiteli.

Izrael nemůže zůstat stát se založenýma rukama, když se jeho občané stávají terčem útoku… Mezinárodní společenství nemůže zůstat slepé, cituje agentura AFP šéfku izraelské diplomacie, která stojí v čele vládnoucí centristické strany Vpřed (Kadima).

Nedávné násilí ohrožuje pětiměsíční příměří. Palestinské rakety, které dnes znovu dopadaly na jih Izraele, zranily jednu osobu. Při izraelském leteckém útoku na pásmo Gazy zahynuli čtyři palestinští radikálové.

Miliband, který má v pondělí v doprovodu izraelského ministra obrany Ehuda Baraka navštívit Sderot, chce vyjádřit solidaritu s obyvateli tohoto města, které ostřelují často radikální Palestinci z pásma Gazy.

Britský ministr se nevyjádřil k výzvám OSN a Evropské unie žádajících Izrael, aby přestal blokovat pásmo Gazy, jehož obyvatelstvo je bez přísunu potravin.

Miliband, který tento týden navštíví také Damašek, jednal s úřadujícím izraelským premiérem Ehudem Olmertem o úsilí, které je třeba vyvinout v zájmu obnovení nepřímých izraelsko-syrských jednání o míru, uvedl mluvčí britského velvyslanectví v Izraeli.

Miliband se má také sejít s šéfem strany Likud Benjaminem Netanjahuem, který bude v únorových předčasných parlamentních volbách hlavním rivalem Cipi Livniové v boji i post předsedy vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek