Slováci se na euro podle průzkumu spíš těší

15.11.2008
čtk

Čtvrt roku před zavedením společné evropské měny na Slovensku více než polovina jeho obyvatel očekávala pozitivní dopad tohoto kroku nejen pro jejich zemi, ale i pro ně samotné.

Naproti tomu asi 30 procent Slováků předpokládalo negativní důsledky zavedení eura a více než třetina i ve vlastním životě.

Téměř polovina dotázaných (47 procent) se svěřila, že většina lidí, které znají, se staví proti zavedení eura na Slovensku. Avšak zároveň 57 procent Slováků se cítí velmi šťastno, že euro nahradí jejich stávající korunu. Nešťastnými se jich kvůli tomu cítí 35 procent.

Téměř dvě třetiny (65 procent) Slováků je přesvědčeno, že se zavedením eura stoupnou ceny, zatímco 25 procent věří, že euro přispěje k jejich stabilizaci. Jen pět procent si myslí, že evropská měna nebude mít na ceny na Slovensku žádný vliv.

Výrazná většina dotázaných, celých 91 procent, souhlasí s názorem, že zavedení eura bude vyhovovat více těm, kdo jezdí do jiných zemí Evropské unie; 82 procent soudí, že euro usnadní nákup zboží v zemích EU.

Ovšem pouze polovina se domnívá, že euro Slovensku poskytne ochranu před dopady světové finanční krize. A 55 procent se jich prý bude cítit více jako Evropani.

O ztrátu kontroly nad vlastní ekonomikou se neobávalo 54 procent dotázaných Slováků, opačného názoru bylo 33 procent.

Za poslední dva roky rovněž vzrostl i počet Slováků, kteří již eurové bankovky viděli, a to na 82 procent. Polovina z nich ji dokonce i použila. Podobná je situace rovněž s euromincemi.

Čtyři pětiny obyvatel Slovenska se považují za dobře informované o zavádění nové měny. Pouze 17 procent tento názor nemá a dvě procenta prohlašují, že nejsou informováni vůbec.

Slováci vymění eura za koruny ve svých peněženkách od ledna. Prvních 16 dní v příštím roce budou lidé ještě moci platit v obchodech korunami, vráceno však dostanou již pouze v eurech. Ceny v korunách a eurech budou obchodníci muset povinně uvádět až do konce příštího roku. Ze zemí bývalého východního bloku už platí eurem Slovinsko, celkem ho nyní ze 27 států EU používá 15.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek