Francouzská ekonomika nečekaně vzrostla

14.11.2008
čtk

Francouzská ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí nečekaný růst o 0,1 procenta a vyhnula se osudu sousedního Německa, které sklouzlo do hospodářské recese. Sdělil to francouzský statistický úřad INSEE.

Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,3 procenta. Ekonomové podle agentury Reuters čekali ve třetím čtvrtletí pokles o 0,1 procenta. Recese se běžně definuje jako dvě čtvrtletí poklesu HDP za sebou.

Německo utrpělo ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletní pokles HDP o 0,5 procenta, které následovalo po oslabení o 0,4 procenta v předešlém čtvrtletí. Recese tak Německo postihla poprvé po pěti letech. Očekává se, že dnešní údaje ukážou recesi i v celé Eurozóně.

Francouzské údaje jsou překvapivé, protože každý očekával záporné číslo a každý se chystal na debaty o recesi, řekla k údajům francouzská ministryně financí a hospodářství Christine Lagardeová. Podle jí je dobrý výsledek zásluhou zlepšených spotřebních výdajů a firemních investic.

Spotřeba domácností po stagnaci v předešlém čtvrtletí stoupla o 0,2 procenta. Firemní investice se po předchozím poklesu zvýšily o 0,3 procenta a celá domácí poptávka stoupla o 0,2 procenta. INSEE odhadl růst pro celý letošní rok na 1,0 procenta po tempu 2,4 procenta v loňském roce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek