Daňové úniky v EU dosahují desítek miliard eur

14.11.2008
čtk

Evropská komise navrhuje úpravu směrnice o zdaňování úspor, která má znesnadnit daňové úniky v EU. V současné době je možné se vyhnout zdanění prostřednictvím nastrčených právnických osob nebo nadací či fondů, které mají daňové výjimky, řekl eurokomisař pro daně a cla László Kovács.

Současný záběr směrnice je třeba rozšířit, abychom dosáhli našeho cíle, kterým je vymýcení daňových úniků, jež mají dopad na státní rozpočty a zároveň znevýhodňují čestné občany, uvedl Kovács.

Prosazení nové směrnice bude podle něj jedním z úkolů, které čekají na české předsednictví Evropské unie. Některé členské státy, například Belgie, mají s návrhem problém. K přijetí návrhu je třeba souhlas všech členských států.

Daňové ztráty způsobené různými podvody v Evropské unii podle odhadů činí 200 miliard až 250 miliard eur. Čtyřicet miliard eur připadá na podvody s DPH. Úniky představují dvě až 2,5 procenta HDP unie.

Jaká opatření Evropská komise navrhuje
  • příjmy z úroků, které nejsou vypláceny přímo jejich příjemci, ale přes prostředníka, se mají zdaňovat už v okamžiku, kdy je obdrží prostředník. Opatření by se dotklo různých nadací, které jsou jinak od daní osvobozené.
  • zdaňování příjmů z úspor se má týkat nejen tradičních spořících účtů, ale i moderních finančních produktů (cenné papíry, životní pojistky).
  • stejné podmínky zdanění pro všechny investiční fondy nezávisle na jejich právní formě.

Účelem směrnice o zdaňování úspor je zajistit automatickou výměnu informací mezi členskými státy, aby mohly zdaňovat příjmy z úroků, které jejich obyvatelé získali v jiném členském státu unie. Rakousko, Belgie a Lucembursko z ní mají výjimku, když se neúčastní výměny informací, ale zdaňují tyto příjmy jednotnou srážkovou daní. Lidé, kteří mají příjmy z úroků v těchto třech státech, ale mohou požádat o individuální umožnění výměny informací.

Stejná nebo podobná opatření, jaká jsou v současné evropské směrnici, platí prostřednictvím bilaterálních smluv i v pěti nečlenských zemích Evropské unie. Jsou jimi Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Monako, Andorra a San Marino. Platí i na deseti závislých územích Británie a Nizozemska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek