Irský ministr zahraničí kritizoval Klause

12.11.2008
čtk, euobserver

Český prezident Václav Klaus podpořil během návštěvy Irska předáka místních odpůrců Lisabonské smlouvy Declana Ganleyho a jeho hnutí Libertas, které hodlá kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu.

Mezi několika desítkami hostů soukromé večeře v dublinském hotelu Shelbourne bylo kromě Klause a jeho manželky také několik irských politiků podporujících Libertas a poslanci Evropského parlamentu Philippe de Villiers a Hans-Peter Martin. Český prezident podpořil Ganleyho již v červenci při setkání v Lánech.

Klaus odmítl, že se chce ke Ganleymu hnutí přidat, pokud ale uspěje bude první, kdo mu pogratuluje. Již v pondělí český prezident, který jako jediný významnější evropský politik považuje Lisabonskou smlouvu za mrtvou, označil sebe a Ganleyho za disidenty Evropské unie.

Podle Klause posiluje Lisabonská smlouva radikální změny EU od integrace směrem k unifikaci a od mezivládní spolupráce k nadnárodní. Někteří máme pocit, že to vývoji v Evropě nic dobrého nepřidává. Lisabonská smlouva více demokracie a svobody nezajistí, citoval českého prezidenta Euobserver.

Výroky Klause o EU jsou absurdní, povrchní a nepravdivé

Klaus přicestoval v pondělí na třídenní státní návštěvu Irska. Soukromé setkání s Ganleym přitáhlo velkou pozornost místního tisku a vyvolalo prý i značné rozladění v irské vládě.

Irský ministr zahraničí Michael Martin ve středu setkání českého prezidenta Václava Klause s Declanem Ganleym kritizoval. Podle agentury AP Martin označil některé Klausovy názory ve vztahu k EU za absurdní, povrchní a nepravdivé.

Podle listu Irish Examiner zkomplikoval Klaus život irskému premiérovi Brianu Cowenovi, který se pokouší situaci po irském referendu řešit. Představitel opoziční strany Fine Gael Billy Timmins dokonce vyzval irské ministerstvo zahraničí, aby podalo kvůli Klausovu nevhodnému chování formální stížnost.

Český prezident považuje obvinění z porušení protokolu výmysl, který vytvořila média. Nikdo z oficiálních představitelů vlády se o tom během dvou dní schůzek nezmínil, řekl Klaus. Prezidenta hájil i Ganley, který se podle svých slov tento rok setkal také s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, kterému schůzku nikdo nevyčítal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek