Francie svolala mimořádný summit EU kvůli finanční krizi

24.10.2008
čtk

Francie jako předsednická země Evropské unie svolala mimořádnou vrcholnou schůzku EU kvůli finanční krizi.

Oběd státníků by se měl uskutečnit 7. listopadu v Bruselu a měl by předcházet globálnímu summitu o finanční krizi, který se bude konat 15. listopadu. Novináře o tom dnes informovalo francouzské předsednictví.

Summit má být podle Francouzů neformální, což znamená, že státníci nebudou v jeho závěru přijímat žádný dokument, jak tomu bývá u pravidelných vrcholných schůzek. Přípravou setkání šéfů vlád by se ovšem měli podle diplomatických zdrojů ČTK zabývat již ministři financí EU na svém jednání, které se uskuteční 4. listopadu.

Je zřejmé, že se EU bude snažit nalézt společný postoj k finanční krizi právě ještě před globálním summitem, který bude hostit Washington. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy tento týden uvedl, že by se jej měli zúčastnit státy ze skupiny G8 (USA, Japonsko, Německo, Francie, Itálie, Velká Británie, Kanada a Rusko) a pět největších rozvíjejících se ekonomik světa, tedy Čína, Indie, Brazílie, Jihoafrická republika a Mexiko.

Evropská unie se finanční krizí zabývala již na posledním summitu, který se konal v polovině října. Tehdy schvalovala takzvaný záchranný plán, který má do problémy zmítaného finančního sektoru přivést více než dva biliony eur. Postoj členských států byl v podstatě jednotný, přičemž Češi do závěrečného dokumentu prosazovali a částečně také prosadili pojistky, které by měly znemožnit, aby nebyla při sanaci bankovnictví porušována unijní pravidla pro státní pomoc a nebyla narušována hospodářská soutěž.

Svolání dalšího summitu je poměrně nečekané. Sarkozy zatím k finanční krizi svolával schůzky, kam nezval všechny členské státy unie, za což si vysloužil kritiku od některých zemí, včetně Česka. Nejdříve se takto sešli v Paříži šéfové čtyř velkých států EU a později představitelé eurozóny, tedy unijních zemí, které platí eurem.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek