Turecký soud viní premiéra z činnosti proti laickému charakteru státu

24.10.2008
čtk

Turecký ústavní soud dnes oznámil, že přední členové vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), včetně ministerského předsedy Tayyipa Recepa Erdogana a ministra školství Hüseyina Çelika, byli zapojeni do aktivit směřujících proti laickému charakteru tureckého státu.

Soud to uvedl ve zdůvodnění svého červencového rozsudku, v němž sice zamítl rozpuštění AKP, ale uložil jí finanční postih. Tento postoj ústavního soudu zřejmě znovu prohloubí napětí v zemi, která je kandidátem na členství v Evropské unii, napsala agentura Reuters.

Ústavní soud dnes objasnil důvody pro svůj červencový verdikt, v němž se rozhodl nezakázat AKP kvůli protilaickým aktivitám, ale namísto toho rozhodl o finančním postihu této strany za narušování světských principů tureckého státu. Strana tak přišla o 15 milionů dolarů (asi 270 milionů Kč) ze státního rozpočtu.

„Je třeba zdůraznit to, že se strana stala ohniskem protisvětských aktivit v souvislosti s tím, že se pokusila změnit některá ustanovení turecké ústavy,“ uvedl soud. AKP se pokusila legalizovat nošení muslimského šátku na univerzitách a dala odhlasovat v parlamentu příslušnou změnu ústavního článku.

Ústavní soud v červnu tuto změnu zrušil s odůvodněním, že porušuje tureckou sekulární ústavu.

Nenadále ostrá kritika soudu namířená proti Erdoganovi, který je nadále nejpopulárnějším politikem, pravděpodobně znovu zesílí napětí v Turecku v době, kdy se vypořádává s dopady globální finanční krize.

Ústavní soud, který je v zemi nejvyšší soudní autoritou, sice v červenci rozhodl o finančním postihu strany, ale zamítl požadavek prokurátora kasačního soudu rozpustit AKP a jejím 71 předním představitelům zakázat na pět let členství v této straně.

Erdoganova AKP, která má kořeny v politickém islámu, vede boj s mocným tureckým sekularistickým establishmentem, včetně soudců a armádních generálů od roku 2002, kdy se dostala k moci. Sekulární kruhy tvrdí, že strana chce vrátit náboženství do veřejného života, což odporuje ústavě.

AKP, která s převahou znovu zvítězila v loňských parlamentních volbách, všechna taková obvinění popírá a prohlašuje, že je moderní konzervativní stranou.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek