Němci připravují výstavu Surrealismus Paříž – Praha

23.10.2008
čtk

Výstava věnovaná surrealistům působícím v Praze a v Paříži bude příští rok zahájena v západoněmeckém městě Ludwigshafen. Na unikátní výstavě, která zařazením českého surrealismu do kontextu světového malířství nemá obdoby, budou pohromadě k vidění díla od Salvadora Dalího, Maxe Ernsta, Reného Magritta, Karla Teigeho, Jindřicha Štyrského či Toyen, řekl dnes ČTK kurátor české části výstavy Karel Srp.

Výstava pod názvem „Gegen jede Vernunft. Surrealismus Paris – Prag“ (Proti všemu rozumu. Surrealismus Paříž-Praha) potrvá od 14. listopadu příštího roku do 14. února 2010.

Karel Srp ocenil nápad iniciátorů z ludwigshafenského Muzea Wilhelma Hacka, kteří přišli s tím, že spojí dohromady český, francouzský a světový surrealismus. „Bude to první výstava, která začlení práce českých surrealistů od dvacátých po šedesátá léta do světového kontextu. Nikdo jiný s tím dříve nepřišel,“ potvrdil Srp. Podle něj je pravděpodobné, že výstava bude později k vidění i v Praze, i když asi ne v celém rozsahu. „Je to i otázka prostředků,“ připustil šéfkurátor Galerie hlavního města Prahy. Ta přitom v posledních letech uspořádala mimo jiné samostatné výstavy věnované Štyrskému a Toyen.

Celkově bude v Ludwigshafenu k vidění zhruba stovka obrazů, 250 fotografií a množství koláží ze soukromých, státních i městských sbírek z celého světa. Lahůdkou bude podle Srpa například opona, kterou navrhl v roce 1939 Salvador Dalí pro newyorskou Metropolitní operu. Toto dílo bude vystaveno teprve podruhé.

Srp upřesnil, že česká část výstavy bude zahrnovat díla od poloviny 20. let minulého století až do roku 1968. Díla českých autorů přitom budou tvořit zhruba 40 procent exponátů. Výstava se uskuteční v prostorách Muzea Wilhelma Hacka a Uměleckého spolku (Kunstverein) v Ludwigshafenu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek