Příliv lidí z východní Evropy do Británie klesá

21.05.2008
Počet lidí z východní Evropy, kteří se do Británie vydali za prací, je nejnižší za poslední tři roky.

Počet přihlášek od lidí z osmi zemí včetně Česka, které získaly přístup na britský trh práce v květnu 2004, klesl za leden až březen zhruba o osminu. Uvedlo to dnes britské ministerstvo vnitra.

Počet přihlášek týkajících se práce v Británii klesl za první čtvrtletí na 45 tisíc z loňských 52 tisíc. Údaj se vztahuje na obyvatele České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska.

V případě Bulharska a Rumunska, kterým se evropský trh práce otevřel loni v lednu, se příliv také zmírnil. Registrace klesly na 8205 z 10.420 před rokem.

Čísla ministerstva vnitra potvrzují, že nedávné průzkumy nelhaly. Zájem lidí ze střední a východní Evropy o práci v Británii slábne. Minulý měsíc například uvedl sociologický ústav IPPR, že z jednoho milionu migrantů z nových východoevropských zemí unie již opustila britské ostrovy asi polovina.

Nejvýraznější podíl na tomto trendu mají Poláci, totéž se týká i pracovních sil z Česka. Institut naznačil, že příliv zájemců o práci z těchto států bude klesat, protože se ekonomické podmínky u nich doma zlepšují.

Imigranti se rozšířili po celé Británii. Nejčastěji pomáhají v zemědělství, pracují jako instalatéři nebo přijíždějí na sezonní sběr ovoce. Některé místní úřady se k věci zpočátku stavěly s obavami z nadbytku pracovních sil v určitých oborech. Odliv těchto lidí naopak vyvolal potíže odvětvím, která jsou na nich závislá, napsala agentura Reuters.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek