24.01.2008
Ekonomika.iHNed.cz
Evropská komise po třech letech zveřejnila návrh na registraci názvu „České pivo“ v Úředním věstníku EU. Tím začíná půlroční lhůta pro námitky. Pokud se žádná vážná námitka neobjeví, „České pivo“ se stane chráněným zeměpisným označením Evropské unie.
Po třech letech, kdy Česká republika usilovala o zápis chráněného zeměpisného označení „České pivo“, zveřejnila Evropská komise návrh na registraci tohoto označení v Úředním věstníku EU.
Pohořelický kapr a žatecký chmel získaly ochranné označení EU
„Rozlišitelnost Českého piva vyplývá z řady faktorů, především jsou to použité suroviny, knowhow celá léta se vyvíjejícího pivovarnictví a speciální pivovarnické postupy. Výroba Českého piva je pozoruhodná díky užití dekokční metody rmutovacího procesu, vařením mladiny a dvojstupňovým kvašením. Celková metoda výroby (pečlivě vybírané suroviny, sladování a příprava piva v tradiční oblasti v České republice) dává vzniknout specifickému a jedinečnému produktu s vysokou reputací,“ stojí v Úředním věstníku Evropské unie.
Žádost o registraci podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR v Bruselu Evropské komisi (EK) krátce po přistoupení Česka k Evropské Unii v roce 2004. „Kvůli původně značně rezervovanému stanovisku Evropské komise absolvovala Česká republika dlouhá a náročná vyjednávání. Přestože Evropská komise opakovaně vznášela požadavky na vypuštění řady důležitých kritérií obsažených v naší žádosti, podařilo se je obhájit a zasadit se tak o možnost ochrany původního tradičního a vysoce jakostního postupu výroby Českého piva,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Německo blokuje ochranu mariánskolázeňských oplatek
Zveřejněním ve věstníku začala půlroční lhůta na podávání námitek. V případě, že k žádným vážným námitkám nedojde, bude zapsání názvu do registru už je formalitou. Tuzemské pivo je podle odborníků jedinečné, a to jak díky použitým surovinám – odrůdám ječmene a chmele, tak i technologiím výroby. Ta se od většiny ostatních zemí liší.
„Pokud EK žádost definitivně schválí, budou mít domácí pivovary možnost používat chráněné zeměpisné označení „České pivo“ na svých výrobcích, pokud splní přesně definované podmínky,“ potvrdil první náměstek ministra Ivo Hlaváč.
Pardubický perník získal ochranu od Evropské komise
Česká republika by se tak stala první zemí EU s chráněným označením piva. Neznamenalo by to ale, že se každé pivo vyrobené u nás by toto označení automaticky dostalo. Pivo musí splnit postup, který je v žádosti o registraci uvedený. Označení by tak neměla používat například nízkoalkoholická piva, ale také piva s vyšším obsahem alkoholu, která typickému českému pivu neodpovídají.
Systém chráněných označení vznikl v roce 1992
Jeho cílem je ochrana názvů kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků, které si získaly věhlas v EU i ve světě, před konkurencí produktů neprávem se za tyto produkty vydávajících. Jedná se tedy také o ochranu proti zneužívání věhlasu kvalitních výrobků. Cílem je rovněž ochránit spotřebitele před nežádoucím klamáním a také propagovat systém kvality EU vůči třetím zemím a vytvářet světový standard (v rámci dlouhodobého úsilí o plnou uznatelnost v rámci WTO).
Autor: Miroslav Cvrček