Slováci se už připravují na euro

03.01.2008
HN.IHNED.CZ

Přechodu Slovenska na evropskou měnu podle všeho nestojí nic v cestě, píše slovenská zpravodajka HN Renata Havranová. Krok avizovaný na 1. ledna 2009 vyvolává mezi lidmi pocity naděje, ale i obavy.

/Od naší zpravodajky/

Slováky čekají letos zásadní změny, od léta si budou zvykat na placení v eurech. Vláda se zavázala, že země vstoupí do eurozóny 1. ledna 2009. Zatím se zdá, že přechodu na novou měnu nic nestojí v cestě. Mnozí Slováci si od tohoto kroku hodně slibují, ale i lidé, kteří mají z vážné změny strach.

Chudí příbuzní?

Hana a Juraj Lipovi patří k 52 procentům občanů, kteří vnímají vstup do společného měnového prostoru rozhodně nebo spíš negativně. Hanka je prodavačka, Juraj pracuje na stavbě. Sezonně i v zahraničí.

„Nedá se říct, že se eura bojím, ale když jedu například do Německa nebo Rakouska, tak cítím, že tam budu se svým platem jako chudý příbuzný,“ říká. Manželka zase očekává, že vše bude dražší.

Vládní zmocněnec pro zavedení eura Igor Barát obavy lidí chápe. „Je to obdobné jako v jiných zemích unie. Vidím za tím přirozenou lidskou nejistotu, strach z neznámého,“ tvrdí. Dodává, že právě v začínající kampani na toto téma zaměří hlavní pozornost.

„Spotřebitelé skutečně nemají důvod k obavám. Netvrdím, že by euro mělo přinést zmrazení cen. Cenový vývoj se nezastaví bez ohledu na to, jestli budeme platit korunou nebo eurem. Důležité je, aby euro k ekonomicky odůvodněnému cenovému vývoji nepřidávalo další procenta navíc,“ vysvětluje Barát. Připomíná, že právě na to pamatuje generální zákon přísnými opatřeními i sankcemi. Za jeho porušení mohou být uděleny pokuty u fyzických osob do 1500 eur a právnických osob až 15 tisíc eur.

Ceny v eurech i korunách

Pravděpodobně od začátku srpna se v obchodech objeví dvojí ceny. Slováci budou na tento krok dlouhodobě připravováni. Kromě spotů v elektronických médiích či inzerce v tisku dostane každá domácnost speciální zásilku.

„Vedle informačních publikací tu bude i kalkulačka, aby si každý mohl cenu přepočítat přímo v obchodě,“ přibližuje kampaň Barát. Každý by se měl dozvědět jednotlivé kroky, například, že banky budou bezplatně měnit korunové mince šest měsíců po zavedení eura, bankovky ještě rok. Nebo že 16 dnů po prvním lednu 2009 bude možné platit i v korunách, ale zpět dostane nakupující eura.

Jako každá země i Slovensko bude mít na rubu mincí vlastní motiv. Na jedno- a dvoueurové je motiv státního znaku – dvoukříž na trojvrší, jehož autorem je Ivan Řehák. Na ostatních „drobných“ se střídá Bratislavský hrad s národním vrchem Kriváň. V současné době se realizuje příprava zkušebních vzorků. Sériová výroba mincí měla být zahájena v červenci.

Kampaň v roce 2008 k zavedení eura

Vysvětlující kampaň zaměřená na všechny cílové skupiny

Informování veřejnosti prostřednictvím infolinky Úřadu vlády SR

Zahájení vysílání samostatných relací ve veřejnoprávních médiích o zavedení eura

Den eura – akce pro širokou veřejnost na začátku nejintenzivnější části kampaně

Autor: Renata Havranová

Sdílet tento příspěvek