Brusel dotuje kursy pro pivní labužníky

12.06.2007
Čeští pivaři budou moci získat oprávnění pro odborné posouzení kvality piva v restauracích. Předpokladem pro získání certifikátu je úspěšné zakončení programu Trénink senzoriky piva, který dva roky dotuje Evropská unie.

V České republice jde údajně o ojedinělý projekt, který už absolvovali i obchodníci velkých pivovarů. Světové pivovary za tato školení svých nevýrobních zaměstnanců platí statisíce, uvedl Jiří Fáměra z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

Nacházení kvality

Zkoušky jsou tvrdé, úspěšný absolvent dostane certifikát. „Bude schopen posoudit kvalitu piva,“ řekl Fáměra, který pracoval přes deset let jako vedoucí jakosti a výzkumu Plzeňského Prazdroje. Cena kurzu, 4700 korun na osobu, z toho 3500 korun dotuje Evropská unie. Podle Fáměry se pivo vyrábí kvůli chuti a při jeho rostoucích cenách je důležité naučit se najít kvalitu.

Kromě běžných spotřebitelů, kteří ji chtějí poznat, docházejí na trénink také pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo obchodníci z velkých pivovarů včetně Plzeňského Prazdroje a majitelé minipivovarů. „Pro někoho je účast na kurzu jenom zážitkem, ale řada lidí se u nás naučila dobře diskutovat a argumentovat,“ dodal.

Kurz má tři části. Nejprve se účastníci učí rozpoznávat deset významných chutí v pivu. „Co by tam mělo a co nemělo být. Například nepřípustná je oxidační chuť starého piva,“ dodal Fáměra.

Druhou částí výuky je „plnost a hořkost“. Například vnímání chlebnatosti piva, tedy faktu, že není vodové. Naposledy se kurzisté naučí rozpoznávat značky. „Z tržní sítě nakoupíme celkem sedm vzorků,“ vysvětlil výzkumník.

I nejlepší degustátor

Školení začalo loni na podzim. Na jeden kurz může docházet nejvíce deset lidí. Dosud jimi prošlo čtyřicet účastníků, nyní probíhá pátý běh. Zhruba stejný počet jich ale vinou náročnosti odpadl.

Velké pivovary typu SABMiller, který vlastní Plzeňský Prazdroj, si podobné kurzy pro své pracovníky draze kupují anebo mají své systémy.

„Výrobáci SAB se jezdí školit do Budapešti,“ dodal Fáměra.

Kromě něj vyučuje v kurzech zájemce údajně nejlepší český degustátor piva Josef Dvořák a specialista na senzoriku Pavel Čejka, všichni z výzkumného ústavu.

/Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz/

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek