Vladimír Špidla: Euro není žádná podružnost

23.02.2007
O tom, že Česká republika přijme euro, je již rozhodnuto. Stalo se tak v okamžiku jejího vstupu do Evropské unie, neboť naše účast na hospodářské a měnové unii je zakotvena v Aktu o podmínkách přistoupení České republiky. Otevřený tedy zůstává pouze termín, kdy se tak stane.

Euro není žádná podružnost


Je důvod spěchat, anebo datum oddalovat? Jak důležitý je vlastně termín přijetí eura?

Jedna měna pomáhá trhu

Prvním a nejpodstatnějším je logika myšlenky a perspektiva vnitřního trhu EU. Pokud je touto logikou obecně odstranit zbytečné překážky ekonomických transakcí, je přirozené vytvořit ve společném ekonomickém prostoru i jednotnou měnu, aby se tyto transakce co nejvíce usnadnily.

Druhým zásadním důvodem zrodu eura bylo úsilí o zvýšení měnové stability. V rámci vnitřního trhu, v němž se odehrává největší část transakcí většiny členských států, zajišťuje jednotná měna větší jistotu a kalkulovatelnost při dlouhodobých obchodních a investičních operacích. Pokud se investuje v horizontu několika desítek let, jedním z nezanedbatelných faktorů úspěchu je správný odhad kurzovního rizika a ochrana proti němu.

Jak je dlouhodobá kurzová stabilita důležitá, to dobře vědí také exportéři. Větší a dlouhodobé kontrakty vyžadují pojistit se proti kurzovému riziku, což snižuje výnos operace. Tato fakta zvýhodňují dlouhodobě země, které užívají jednotnou měnu, v porovnání s těmi, které ji nepoužívají.

Malé měny v ohrožení

Z hlediska sociální politiky je nejdůležitějším přínosem přijetí eura jeho dlouhodobá stabilita. V měnícím se ekonomickém prostředí je stabilita měny a úspor jedním z nejdůležitějších prvků, které poskytují lidem v dlouhodobě nejistém světě větší míru sociální jistoty. Jaký smysl by mělo úsilí, odkládaná spotřeba, kdyby se člověk nemohl spolehnout na hodnotu svých úspor? Malé měny jsou z tohoto hlediska logicky ohroženější.

Kotva pro penzijní reformu

Pokud by tomu tak nebylo, těžko by se mohl někdo spolehnout na výnosy ze svého důchodového účtu. Stačí si udělat jednoduchý výpočet složeného úroku, abychom poznali, jaký má inflace vliv na reálný výnos.

Objem prostředků akumulovaných v kapitálových důchodových systémech je natolik obrovský, že nutí fondy podnikat v rozsahu, který překračuje jednotlivé národní trhy. Jsou tudíž vystaveny kurzovým rizikům. Euro posiluje dlouhodobou jistotu systému, a tím i racionální prvky volby.

Naše zásadní otázka

Autor, bývalý český premiér, je evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitostí.

Autor: Vladimír Špidla

Sdílet tento příspěvek