Kypr oficiálně zažádal o vstup do eurozóny

13.02.2007
Kypr dnes oficiálně zažádal o vstup do eurozóny k 1. lednu 2008. Země by se tak stala po Slovinsku druhým státem, který přijetí eura dosáhne.

„Právě jsme předali písemnou žádost panu Almuniovi a panu Trichetovi,“ řekl ministr financí Kypru Michalis Sarris. Joaquín Almunia je komisařem pro hospodářské a měnové záležitosti, do jehož kompetence spadá i požadavek členů unie na vstup do eurozóny.

Žádostí se bude zabývat ale i prezident ECB Jean-Claude Trichet, který po vstupu Kypru do eurozóny bude rozhodovat o kyperské měnové politice.

Kypr vstoupil do eurozóny spolu s dalšími devíti zeměmi v roce 2004. Z nich se do eurzóny dosud podařilo vstoupit pouze Slovinsku a v roce 2008 by rovněž chtěla vstoupit Malta. Kyperská libra byla částí evropského systému vázaných měn (ERM II) od května 2005. K zafixování měny k euru by mělo dojít letos v červnu nebo červenci.


Slovenská cesta k euru

Svůj plán na zavedení eura chce dodržet i Slovensko, které chce vstoupit do eurozóny v roce 2009. Slovensko by mělo splnit inflační kritérium pro přijetí eura zhruba v polovině letošního roku a udržet ho i v dalším období. Na konferenci o společné evropské měně to dnes uvedl guvernér Národní banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko.

Slovensko musí stlačit inflaci kvůli přechodu na euro od ledna 2009, a to pod úroveň průměru třech zemí Evropské unie s nejnižší mírou inflace. „Celý rok 2007 by měl být rokem nízké inflace, kdy by se průměrné hodnoty měly pohybovat pod dvěma procenty,“ prohlásil guvernér.

Šramko také kritizoval nastavení inflačního kritéria, které země musí splnit, pokud chce euro přijmout. „Není žádný důvod k tomu, abychom hodnotili inflaci třemi nejlepšími zeměmi EU, když je dlouhodobě tvoří dvě země, které nejsou v eurozóně,“ myslí si Šramko.

Autor: had-ihned, čtk, reuters

Sdílet tento příspěvek