Konec roku budou v Rumunsku a Bulharsku doprovázet oslavy vstupu do EU

29.12.2006

Bulharsko a Rumunsko se od Nového roku stanou členy Evropské unie. Dojde tak k pátému rozšíření Unie v historii evropské integrace. Oficiální oslavy tohoto kroku jsou naplánovány na 31. 12. 2006 a 1. ledna 2007.

Evropská unie se od 1. ledna 2007 rozšíří o 30 milionů občanů Bulharska a Rumunska. Dojde tak k ukončení jedenáctileté snahy obou zemí stát se členy EU. Žádost o členství v Unii představitelé Bulharska a Rumunska totiž podali v roce 1995. V dubnu loňského roku byla podepsána Smlouva o přistoupení, která ukončila přístupová jednání probíhající s oběma zeměmi v letech 2000 – 2004. Ještě na podzim 2006 ale nebylo jisté, zda Bulharsko a Rumunsko do EU vstoupí k plánovanému datu 1. ledna 2007, nebo zda bude jejich vstup o rok odložen. Na základě zářijové monitorovací zprávy Evropská komise vstup obou zemí do Unie k lednu 2007 doporučila, ale s několika podmínkami.

Bulharsko a Rumunsko budou podrobně monitorovány v oblastech, ve kterých obě země zcela nesplňují kritéria EU. Jedná se o soudní systém, boj proti korupci, policejní spolupráci a boj proti organizovanému zločinu, praní špinavých peněz, integrovaný správní kontrolní systém pro zemědělství (IACS), BSE a kontrolu financí.

V případě, že v daných oblastech nedojde ke zlepšení, je Komise oprávněna zavést tzv. ochranná opatření. Přístupová smlouva definuje tři druhy: ekonomické, opatření týkající se vnitřního trhu a opatření v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí. Ta mohou být zavedena do tří let po vstupu obou zemí do EU. Konkrétně se tato opatření mohou promítnout například do zákazu dovozu potravin, snížení dotací z evropských fondů. Evropská komise může zavést také přechodná opatření (např. omezení volného pohybu pracovníků z nových členských zemí) a nápravná opatření k zajištění efektivního fungování evropských politik. Týká se to především bezpečnosti potravin, ovzduší, zemědělských fondů, soudnictví a boje proti korupci.

Včera se ke vstupu obou zemí vyjádřili předseda Evropské komise José Manuel Barroso a komisař pro rozšíření Olli Rehn. Barroso prohlásil: „1. leden 2007 je historické datum k oslavě. Blahopřeji lidem a představitelům Bulharska a Rumunska za odvahu, odhodlanost a práci v přípravě na členství. Děkuji lidem a představitelům EU za jejich podporu tohoto projektu. Také vítám nové komisaře, paní Kuněvu a pana Orbana, těším se na spolupráci s nimi.“

Olli Rehn uvedl: „Srdečně vítám obyvatele Bulharska a Rumunska. Zaslouží si gratulaci za působivé reformy týkající se posílení demokracie, modernizace svých zemí, vytvoření efektivnějšího a nezávislého soudnictví. Vstup do EU přinese konkrétní zlepšení v každodenním životě občanů – jako bezpečnější potraviny, čistší životní prostředí a lepší silnice.“

Olli Rehn a německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier jako zástupce předsednické země se budou účastnit oficiálních oslav vstupu v Rumunsku a Bulharsku. Bulharská národní banka dnes dokonce představí pamětní minci ke vstupu Bulharska do Evropské unie. Jedná se o stříbrnou minci, která bude částečně pozlacena. Mince bude v distribuci od pondělí 1. ledna 2007.

Autor: lkh-iHNed, euractiv

Sdílet tento příspěvek