EU má vést Lotyšsko a Estonsko k udělení občanství pro Rusy

21.12.2006

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov vyzval ve středu Evropskou unii, aby přitlačila na své členské státy, Lotyšsko a Estonsko, v souvislosti s udělováním občanství pro menšinové ruské etnikum žijící na území obou baltských států. Podle Lavrova by EU měla aktivněji pracovat na tom, aby „vymizel ten hanebný stav psaní cizinec do kolonky státní občanství. Naturalizační proces v současnosti trvá v Estonsku 28 let, v Lotyšsku až 40 let, než cizinec získá státní občanství země, ve které žije, uvedl Lavrov.


Potom, co se v roce 1991 Estonsko a Lotyšsko odtrhli od Sovětského svazu, rozhodli se neudělit automaticky státní občanství statisícům ruských obyvatel, kteří se během 40 let sovětské nadvlády přestěhovali do Pobaltí. Ruská menšina v Lotyšsku představuje 30% populace a téměř čtvrtina z nich nemá ruské ani lotyšské občanství. V Estonsku nemá estonské státní občanství přibližně 170 tisíc obyvatel, většinu z nich tvoří Rusové.


Někteří obyvatelé se však rozhodli neucházet se o žádné státní občanství a ponechali si sovětské pasy, které jim umožňují cestovat do Ruska bez víz a v zemi trvalého bydliště žít bez povolení. Někteří se dokonce nenaučili ani úřadní jazyk země, ve které žijí, což je základní požadavek pro udělení občanství.

Autor: lkh-iHNed, sme

Sdílet tento příspěvek