Jedů ve výrobcích bude méně

14.12.2006
Potisk na vašem tričku, plastová miska a nebo třeba nábytek, to vše obsahuje chemické látky, z nichž některé jsou pro člověka nebezpečné. Přesto se o nich spotřebitel téměř nic nedozví.

Potisk na vašem tričku, plastová miska a nebo třeba nábytek, to vše obsahuje chemické látky, z nichž některé jsou pro člověka nebezpečné. Přesto se o nich spotřebitel téměř nic nedozví. Změnu by měla přinést nově schválená evropská směrnice REACH ošetřující výrobu, dovoz a používání chemikálií.


Perfluoroktansulfonan a formaldehyd, dvě nebezpečné látky, které mohou způsobit rakovinu. Používání první REACH silně omezí, ale druhá se bude moci dále používat při výrobě. „Při rozhodování Evropského parlamentu převážila lobby chemického průmyslu nad názory odborníků,“ vysvětluje Jindřich Perlík, chemická expert ze sdružení Arnika. REACH nehodnotí chemikálie podle jejich skutečné nebezpečnosti, ale podle množství, které se na území EU vyrobí a nebo se na něj doveze. Tedy přísným kontrolám budou podléhat ty látky, které se využívají nejvíce. Formaldehyd, ačkoliv je rakovinotvorný, mezi takové látky nepatří, a tak se s ním spotřebitelé budou i nadále setkávat ve výrobcích běžné spotřeby.


Podle Jitky Seitlové nezávislé senátorky, je současná úprava přesto úspěchem. „V tuto chvíli byl uzavřen jediný možný kompromis. Je samozřejmě lepší, že byla směrnice přijata, než kdyby EU zůstala bez dohody,“ říká senátorka zabývající se životním prostředím. Chemický průmysl bude tak nucen některé látky zcela nahradit. Striktní pravidla začnou platit pro rezistentní a bioakumulační látky. Tyto chemikálie se dostávají také do mateřského mléka a ohrožují tak zdraví dítěte. Příkladem jsou bromované zpomalovače hoření. Ty se přidávají například do záclon a koberců. Díky směrnici REACH budou výrobci povinni je nahradit látkami neohrožujícími lidské zdraví. „Naším cílem by měl být život v bezpečném prostředí a s bezpečnými výrobky. Z tohoto pohledu je REACH významným pozitivním krokem,“ dodává senátorka Seitlová.


Během projednávání směrnice došlo k oslabení práva spotřebitele na informace. Zákazník se tak k údajům o účinku chemikálií obsažených v zubní pastě bude dostávat poměrně složitě. „Pokud si vyhledáte látku z obsahu výrobku na internetu, mělo by být možné po nabytí účinnosti normy, nalézt informace. Výrobce ale nebude povinen tyto údaje zveřejňovat například na svých výrobcích,“ upřesňuje chemický expert Petrlík. Účinky mnohých látek však nejsou dosud známy. Důvodem je podle Petrlíka fakt, že výrobci dosud nebyli povinni tyto informace zjišťovat a provádět tak testy látek, které používají.


Současná podoba směrnice je výsledkem několika let trvajícího vyjednávání. To však podle senátorky i experta nekončí. „Přijatá směrnice je jistě posunem, ale stále má mnoho děr,“ říká Petrlík. „Učinili jsme jeden krok a čeká nás ještě dlouhá cesta,“ uzavírá Seitlová.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek