Hraniční kontroly pro Čechy zmizí

05.12.2006
Hraniční přechody budou zrušeny se všemi sousedními zeměmi Česka. Cestování po EU bude jednodušší.

Cestování po Evropské unii na konci příštího roku výrazně zjednoduší. Patrně nejviditelnější a dlouho očekávanou změnou bude zrušení hraničních přechodů mezi Českou republikou a všemi jejími sousedy. Hraniční kontroly odpadnou, Češi tedy budou moci překračovat hranice kdykoliv a kdekoliv bez nutnosti ukazovat občanský průkaz nebo pas.


Přes hranice, z kterých odejde cizinecká policie, bude také možné projíždět autem bez snižování rychlosti a dalších současných omezení. Pas nebo občanský průkaz ale budou muset mít lidé při cestování nadále u sebe, s kontrolami se totiž mohou setkat při běžné policejní prohlídce.


Změny souvisejí s rozhodnutím zapojit nováčky v EU do schengenského prostoru volného pohybu osob. Nynější hranice se „starými“ zeměmi EU se pro ně vyjma Británie a Irska zcela otevřou k poslednímu dni roku 2007. Obě ostrovní země v schengenském systému nejsou.


Nejpozději v březnu 2008 odpadnou kontroly na mezinárodním letišti v pražské Ruzyni. To ovšem nebude platit pro lidi, kteří zamíří do zemí mimo EU a schengenský režim. „Hraniční kontroly se budou týkat pouze osob cestujících z a do zemí mimo schengenský prostor,“ sdělilo ministerstvo vnitra. Pas nebo občanku ale lidé budou muset i nadále ukazovat při odbavení, stejně tak zůstanou zachovány i bezpečnostní prohlídky před vstupem do vnitřního prostoru letiště.

Autor: lkh-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek