Magyar Hírlap: Slovensko – země mnohých vítězů

05.12.2006
Na Slovensku se všechny strany cítí být vítězi komunálních voleb, píší o tom maďarské deníky Magyar Hírlap a Népszabadság, které se vrací k sobotním komunálním volbám na Slovensku.

Noviny shodně konstatují, že jedinou stranou, která zůstala po volbách smutná, je strana Jána Sloty. Slovenská národní strana dopadla mimořádně špatně v porovnání s parlamentními volbami. To by zas tak nevadilo, pokud by v Žilině neprohrál předseda strany svůj boj o post primátora. Pro SNS je toto největší ztrátou. Slota bude mít nyní více času na velkou politiku, což však není nejlepší zprávou, píše liberální Magyar Hírlap.


Népszabadság analyzuje situaci v rámci Strany maďarské koalice, která sice podle svého předsedy dosáhla dobrý výsledek, v absolutních číslech však neobhájila své výsledky ze dvou předchozích komunálních voleb. Podle svých zpravodajů deník uvádí, že mnohé organizace SMK v menších městech ovládají zájmové skupiny, které jsou napojené na cvičené poskoky okolo Miloše Duraka. Bugár a voliči maďarské koalice již roky nečinně přihlížejí jejich zákulisní činnosti.


Mnozí se domnívali, že Ján Slota je neporazitelný, protože je schopen udělat cokoliv. Uvádí to deník Népszabadság, který také podrobně připomíná známé protimaďarské výroky a výpady předsedy SNS. SNS získala v parlamentních volbách 12% s jediným nacionalistickým cílem v kampani vytvořit čistě slovenskou vládu. Stala se tak třetím nejsilnějším politickým seskupením, a na základě rozhodnutí premiéra Roberta Fica také vládní stranou. Za tento krok sklidil Fice ostrou kritiku z Bruselu i od Socialistické internacionály. Od té doby Slota podle deníku mírně zkrotnul a nyní již neútočí na všechny Maďary, ale jen na SMK.


V této situaci se stalo to, co nikdo nečekal, Slotu odmítli jeho vlastní žiliňané. Zatím není jasné, jak tato prohra zapůsobí na Slotovo chování a politiku SNS. Jisté je, že z tohoto příkladu severoslovenského kraje se mohou poučit nejen slovenští občané. Stále nejúčinnějším způsobem je, když si každý zamete nejdříve před svým vlastním prahem a červenou kartu ukáže svým vlastním nacionalistům. V dohledné době by byla Evropa pokojnější a veselejší, uzavírá komentář Népszabadság.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek