Fico obvinil kvůli Schengenu Rakousko

05.12.2006
„Staré členské země nás nebudou vítat s otevřenou náručí a udělají vše proto, aby se Schengen nerozšířil,“ uvedl slovenský premiér. Slovensko čelí kritice kvůli nepřipravenosti ostrahy svých hranic.

Slovensko je schopné garantovat ochranu východní hranice s Ukrajinou tak, aby byla Evropská unie spokojené. Řekl to slovenský premiér Robert Fico v reakci na prohlášení rakouské ministryně vnitra Liese Prokopové, že Rakousko možná nepodpoří rozšíření schengenského prostoru pro volný pohyb osob v unii pro nové členské země, neboť zatím nejsou schopné zcela zabezpečit vnější hranice unie.


Rakouská ministryně v této souvislosti vzpomenula konkrétně Slovensko, které podle ní koupilo „špatné“ informační systémy. Fico se domnívá, že není zájem o rozšíření schengenského prostoru a chce o tom otevřeně hovořit také na Evropské radě, která se uskuteční 14. a 15. prosince.


„Jestli chtějí ukázat, že jsme plnoprávní členové, musí mít zájem na odstranění všech překážek, které dnes existují,“ prohlásil Fico. Ne všem vyhovuje, že by mělo dojít k takovému uvolnění přeshraničních vztahů, myslí si slovenský premiér. „Staré členské země nás nebudou vítat s otevřenou náručí a udělají vše proto, aby se Schengen nerozšířil,“ uvedl Fico. Podle něj Rakousku vyhovuje současný režim na hranicích, ale ne tak Slovensku. Slovenský premiér se obává, že obdobná situace vznikne i případě přijetí eura novými členskými zeměmi.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek