Kyperská otázka může zablokovat jednání o přistoupení Turecka k EU

22.11.2006

Turecko musí do 6. prosince otevřít své přístavy kyperským lodím, jinak mu hrozí potíže.

Turecký ministr zahraniční Abdullah Güll prohlásil, že Turecko nebude reagovat na termín stanovený Evropskou unií, podle kterého by mělo otevřít své přístavy kyperským lodím nejpozději do 6. prosince 2006. Pokud se tak nestane, zváží EU na prosincovém summitu v jaké míře pokračovat v přístupových jednáních.

Finský premiér Matti Vanhanen v pondělí Turecko varoval, že pokud do 6. prosince tohoto roku neotevře svá letiště a přístavy kyperskému obchodu, bude jeho členství v EU vážně ohroženo. Na to však o den později reagoval turecký ministr zahraničí Gül prohlášením, že se kyperská otázka nedá vyřešit vyhrožováním ani stanovením lhůt a Turecko nebude na tuto výzvu reagovat. Zároveň se Turecko vyslovilo, že nebude vyjednávat o žádném kompromisu, dokud Evropská unie nezruší mezinárodní embargo uvalené na severní část Kypru.

Finsko se během svého předsednictví snaží o vyřešení kyperské otázky. Podle jeho plánu má Turecko otevřít své přístavy výměnou mimo jiné za to, že Evropská unie převezme severokyperský přístav Famagusta pod svou správu a bude s ním obchodovat. Takové řešení Turecko odmítlo, ale pokračuje ve vyjednávání. Gül řekl, že si je vědom úsilí, jaké Finsko vyvíjí pro vyřešení krize a rozhodně jej bude podporovat. Pokud by bylo nalezeno kompromisní řešení, Ankara by s radostí souhlasila.

Autor: lkh-iHNed, euractiv

Sdílet tento příspěvek