Poláci povolí, zaznělo z Moskvy

22.11.2006
Brusel se snaží být prostředníkem mezi Ruskem a Polskem. Vztahy obou zemí jsou nadále napjaté.

Brusel donutí Polsko, aby přestalo blokovat jednání Evropské unie s Ruskem, uvedl včera poradce ruského prezidenta a vyostřil tak spor mezi Varšavou a Moskvou.
„Dostáváme signály z Bruselu, že se situace kolem veta může změnit,“ uvedl Sergej Jastržembskij, poradce prezidenta Vladimira Putina, v listu Nězavisimaja gazeta.
Polsko vetuje jednání o nové dohodě mezi unií a Ruskem, která mají začít tento týden na summitu v Helsinkách. Oficiálním důvodem je rok starý zákaz dovozu polského masa na ruský trh a fakt, že Rusko dosud neratifikovalo Evropskou energetickou chartu.
Polský premiér Jaroslaw Kaczyński včera řekl, že poslal Finsku, předsednické zemi EU, dopis s návrhy na řešení vzniklé situace. Podrobnosti ale odmítl sdělit. „Je velkým úspěchem naší diplomacie, že unie s Ruskem jedná o naší záležitosti,“ řekl premiér.


Neschopnost začít jednat s Ruskem ukazuje na nejednotnost členských zemí EU tváří v tvář mocnému sousedovi, který zajišťuje třicet procent dodávek energetických surovin pro pětadvacítku. Experti upozorňují, že jen společná síla unie může v jednání s Moskvou, hlavně o energetice, zapůsobit. Jednotlivé státy mají menší šanci si dohodnout výhodné smlouvy. Polský postoj přitom podporují i Litva, Švédsko nebo Francie.
Dohoda s Ruskem, o níž se má v Helsinkách začít jednat, se týká energetiky, obchodu, investic a lidských práv. Unie potřebuje pro zahájení rozhovorů jednotný mandát – právě k němu zatím Polsko odmítlo dát souhlas.
Poradce ruského prezidenta unii vytýká, že není schopna přimět Polsko, aby své veto stáhlo. „Členové EU by měli mít dostatek politických zdrojů a politické vůle, aby před summitem přesvědčili Varšavu, aby opustila tuto absolutně nekonstruktivní pozici,“ řekl Jastržembskij deníku Nězavisimaja gazeta.


Spor s Ruskem je považován za pokračování dlouhodobější krize v polsko-ruských vztazích. „Z úst ruských politiků je slyšet příliš zlých slov,“ řekl včera Radiu Zet náměstek polské ministryně zahraničí Pawel Kowal.
Právě zákaz dovozu masa a některých dalších potravinářských výrobků kvůli údajně falšovaným veterinárním potvrzením byl před rokem jedním z kroků, které zhoršily vztahy Polska a Ruska po nástupu konzervativní a nacionalistické varšavské vlády.
V Polsku je nyní veterinární inspekce expertů Evropské komise, která má ve čtvrtek oznámit, zda Varšava dodržuje všechny veterinární předpisy.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek