EU: Slovinsko je na přijetí eura dobře připraveno

10.11.2006
K 1. lednu se Slovinsko stane 13. zemí eurozóny, když jako první z deseti nových členských států EU přijme evropskou měnu. Podle EK má však více přesvědčit obyvatelstvo, že ceny s přijetím eura neporostou.

Slovinsko je na lednový vstup do eurozóny připraveno dobře, mělo by však více přesvědčovat obyvatelstvo o tom, že zavedení eura nepřinese růst cen. Uvedla to Evropská komise ve zprávě o praktických přípravách na rozšíření eurozóny. Slovinsko přijme euro 1. ledna, a bude tak první z deseti nových členů EU, vesměs bývalých komunistických zemí, které jednotnou měnu převezmou. Počet členů eurozóny se tak zvýší na 13.


„Slovinsko vypadá, že je na euro k 1. lednu připraveno docela dobře,“ uvedla komise, „Pomohlo by mu však, kdyby přijalo další opatření, která by posílila důvěru spotřebitelů v to, že ceny zůstanou stabilní,“ dodává zpráva.


Mluvčí komise Amelia Torresová uvedla, že slovinské vládní úřady by měly uzavřít s maloobchodním sektorem neformální dohodu, v níž by se obchodníci zavázali, že při změně cen z tolarů na eura budou přesně používat stanovený kurz konverze. Při zavádění fyzických bankovek a mincí eura si řada spotřebitelů v EU stěžovala, že obchodníci tohoto kroku využili k zaokrouhlování cen směrem nahoru a nezřídka k flagrantnímu zvyšování cen. To v některých zemích jako Itálii značně snížilo nadšení pro jednotnou měnu.


Slovinsko zatím jako jediná nová země EU splnila přísná kritéria inflace, rozpočtového deficitu, veřejného dluhu, úrokových sazeb a kurzové stability. Spolu s ním žádala o členství Litva, její žádost však byla zamítnuta, protože země těsně nesplnila kritérium inflace.


Komise dnes uvedla, že přípravy na zavedení eura postupují dobře i na Kypru a Maltě. Tyto země chtějí vstoupit do eurozóny v lednu 2008. Lépe je na tom podle Bruselu Malta, jejíž plány jsou na rozdíl od Kypru vypracovány již do podrobností. O dalších kandidátech eura se komise podle agentury Reuters obšírněji nezmiňovala.


V roce 2009 je rozhodnuto přijmout euro Slovensko. Kvůli vysokým rozpočtovým deficitům letos opustily plány na přijetí eura v roce 2010 Česká republika a Maďarsko, zatímco Polsko si zatím žádný termín nestanovilo. Termíny pro vstup do eurozóny odložily na dobu kolem roku 2010 Estonsko a Lotyšsko, které původně měly ambici převzít euro již příští rok.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek