Demonstrace v Polsku o vládě nerozhodly

09.10.2006
Ulice v centru plné lidí a vlajek a ucpané příjezdové cesty do polského hlavního města byl obrázek, který se naskytl v sobotu ve Varšavě.

Ulice v centru plné lidí a vlajek a ucpané příjezdové cesty do polského hlavního města byl obrázek, který se naskytl v sobotu ve Varšavě. Probíhalo tu celkem osm demonstrací, tou největší byl protest opoziční liberální Občanské platformy proti vládě bratří Kaczynských. „Modrého pochodu“ se podle organizátorů zúčastnilo 20 tisíc, podle policie 11 tisíc lidí.
Naopak na provládní demonstraci přišlo kolem osmi tisíc lidí, k nimž promluvil premiér Jaroslaw Kaczynski. Třetí největší protest zorganizovala nacionalistická Liga polských rodin, kde bylo asi 1500 účastníků. Počty dalších protestujících, například antiglobalistů či levice, se odhadovaly na stovky. Očekávané potyčky mezi jednotlivými skupinami i díky masívnímu nasazení policie nenastaly.

„Zvítězíme, budeme bojovat do konce! Chceme většinovou vládu!“ hřímal premiér, zatímco jeho odpůrci z řad liberálů nesli a volali hesla požadující předčasné volby a konec vlády.
Premiér Kaczynski chce do zítřka získat většinu v parlamentu, jinak budou muset Poláci k předčasným volbám, protože strana bratrů Kaczynských před dvěma týdny rozpustila koalici s populistickou Sebeobranou a nacionalisty z Ligy polských rodin. Přetahování poslanců z jiných stran vyústilo v aféru, neboť poslankyně Sebeobrany nahrála vyjednávání, v němž jí vláda nabízela vlivné křeslo a uhrazení dluhů. K získání většiny potřebuje Kaczynski devět hlasů.

Na konci minulého týdne se ale zdálo, že Kaczynski bude schopen se znovu dohodnout s vůdcem Sebeobrany Andrzejem Lepperem, kterého předtím z vlády vyhodil. Premiér neoficiálně přiznával, že případné volby by pro jeho stranu byly nevýhodné.
Vláda zároveň vyjednává o podpoře s malou Polskou lidovou stranou. Podle průzkumů by nyní volby vyhráli liberálové a daleko za nimi by skončila strana bratrů Kaczynských Právo a spravedlnost. Liga polských rodin by se do parlamentu vůbec nedostala a problémy by měla i Sebeobrana, proto pozorovatelé ve Varšavě předpokládají, že Kaczynski s těmito malými stranami koalici obnoví.

Předáci liberálů naopak prosazují předčasné volby, které by se měly konat nejpozději do března. Zítra by dolní komora polského parlamentu měla jednat o návrhu liberálů na vlastní rozpuštění, a tím pádem na vyhlášení předčasných voleb, které by se nejdříve mohly konat 26. listopadu spolu s plánovanými místními volbami.

Autor: (me)

Sdílet tento příspěvek