Česku stále hrozí odliv mozků

26.09.2006
Čeští odborníci mají podle průzkumu stále mnoho důvodů proč odcházet za prací do západních zemí. Ne vždy přitom rozhoduje vyšší finanční ohodnocení.

Odborníci z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (VÚPSV) vydali na počátku letošního léta studii s názvem „Migrace oborníků do zahraničí a potřeba kvalifikovaných pracovních sil“. Ze srovnání vyplývá, že západní poptávka po pracovní síle z Česka převyšuje nabídku zejména v oblasti zdravotnictví, informačních technologií a vedení podniku se zaměřením na elektrotechniku a strojní inženýrství.


Autoři studie připomínají, že pokud země odlivu odborníků čelí, má v podstatě dvě možnosti: podporovat domácí odborníky nebo se volbou vhodných politik snažit přilákat odborníky ze zahraničí.


Od roku 2004, kdy Česko vstoupilo do Evropské unie, platí pro práci v některých západních zemích sice přechodná opatření na volný pohyb pracovní síly, tato opatření se však zpravidla netýkají vybraných skupin odborníků. Řada českých pracovníků proto využije možnosti a jde za prací do zahraničí. Jako příklad země, která přes uvalení přechodných opatření podporuje příliv odborníků uvádí studie Německo a jeho tzv. Nový imigrační zákon, který má za cíl přilákat do země vysoce kvalifikované pracovníky a zaplnit tak mezeru mezi poptávkou a nabídkou práce.


Studie naráží i na otázku motivace odborníků z ČR hledat práci ve vyspělejších zemích. Autoři poukazují na to, že úroveň příjmů nemusí být hlavním kritériem. Větší roli podle nich příjmy hrají v případě pracovníků se střední a nižší kvalifikací. U vysoce kvalifikovaných pracovníků jsou spíše zkušenosti a získání znalostí v zahraničí.


I tak je však podle studie VÚPSV finanční motivace faktorem významným. Studie se odvolává na zahraniční i domácí analýzy, podle kterých silný podnět k migraci za prací existuje, pokud je úroveň zahraničních výdělků více než trojnásobná oproti ČR. Silný sklon k migraci zůstává i při dvojnásobné výši platu. Z porovnání kupní síly výdělků českých odborníků s kupní silou výdělků odborníků z vybraných členských zemí vyplývá, že Češi mají reálně zhruba 40% výše příjmů evropských odborníků a motivace poohlédnout se po práci v zahraničí je proto stále významná.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.cz,

Sdílet tento příspěvek