Slováci ještě neví, zda otevřou trh Rumunům a Bulharům

26.09.2006

Nová slovenská vláda by měla rozhodnout do konce roku, zda otevře svůj pracovní trh Bulharům a Rumunům. Výhody a nevýhody ještě stále analyzují ministerstva práce a zahraničních věcí.

Nová slovenská vláda by měla rozhodnout do konce roku, zda otevře svůj pracovní trh Bulharům a Rumunům. Uvedl to slovenský list Pravda s tím, že výhody a nevýhody tohoto kroku ještě stále analyzují ministerstva práce a zahraničních věcí.

„Byli jsme pro otevření pracovního trhu. Výhody jsou silnější než nevýhody,“ uvedl o postoji předchozí vlády bývalý státní tajemník ministerstva práce Miroslav Beblavý. Slovensko si vždy stěžovalo, že většina „starých“ členů EU neotevřela své pracovní trhy nováčkům hned v roce 2004, a proto by bylo „pokrytecké“, kdyby se Slovensko nyní zachovalo stejně, vysvětlil.

Ze stejného důvodu během loňské návštěvy Sofie podpořil otevření pracovního trhu i prezident Ivan Gašparovič.
„Je nepravděpodobné, že by na Slovensko přišly zástupy pracovníků z Bulharska a Rumunska. Kvůli neznalosti jazyka by většinou dělali nekvalifikované práce, za něž nejsou lákavé platy,“ uvedl Beblavý a usoudil, že Bulhaři a Rumuni budou mít zájem spíše o západní Evropu. Neotevření trhu by podle něj stálo za úvahu pouze v případě, že by Slovensko bylo jediným státem EU, který by jim svůj trh chtěl otevřít.

Praha, usilující o liberalizaci pracovního trhu u západních sousedů, dávala najevo, že se před Bulhary a Rumuny neuzavře, oficiální rozhodnutí však nepadlo. „Vláda o tom ještě nejednala, ale zřejmě necháme náš trh otevřený,“ uvedl v dnešních Lidových novinářch ministr zahraničí Alexandr Vondra. Opačné rozhodnutí by podle eurokomisaře pro zaměstnanost a sociální věci Vladimíra Špidlu ohrozilo důvěryhodnost Česka.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek