Barroso: Další rozšíření počká. Teď potřebujeme reformy

26.09.2006

Evropská unie by neměla po přijetí Rumunska a Bulharska otevírat dveře dalším zemím do doby, než její instituce projdou zásadní reformou, míní šéf Evropské komise.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso je přesvědčen, že další brzké rozšíření Evropské unie by pro budoucí sedmadvacítku členských zemí nebylo prospěšné. Podle Barrosa si nyní EU musí odpočinout a důkladně zreformovat své instituce. To předpokládá i přijetí Evropské ústavní smlouvy.

Barroso však na včerejší tiskové konferenci také dodal, že to je pouze jeho osobní stanovisko a nejde o žádné „oficiální rozhodnutí“. Z hlediska svého úřadu ale trval na tom, že by bylo „nerozumné“ přijmout po Rumunsku a Bulharsku další členy dříve, než budou vyřešeny institucionální otázky EU.

Podle agentury Reuters stejný názor jako předseda EK zastává i řada vlád nynějších členských zemí a rovněž většina poslanců Evropského parlamentu.

Barroso se nezmínil šíře o dalších zemích, které stojí před branami unie s nadějí, že se v dohledné době stanou rovněž jejími členy. Týká se to zejména Chorvatska a Turecka, s nimiž zahájila EU přístupová jednání minulý rok. Záhřeb by ale podle Barrosa mohl své členství uspíšit, pokud urychlí naplňování předepsaných podmínek.

Mluvčí Evropské komise později oficiálně mírnil Barrosova slova a vysvětlil, že se nejednalo o negativní signál směrem k Chorvatsku, nýbrž o pozitivní apel na reformu institucí a přijetí euroústavy.

Podobně jako Barroso se v minulém týdnu na konferenci v Berlíně vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová, podle které nyní unie musí dát přednost prohloubení integrace zemí, které v EU již jsou.

„V dohledné budoucnosti si nebudeme moci dovolit slibovat další vstupní rozhovory, řekla v pátek Merkelová, která zároveň varovala Turecko, že ho na cestě do unie čeká obtížná bitva.

Autor: jos-iHNed, čtk, Euobserver.com

Sdílet tento příspěvek