Česko a Slovensko zintenzivní unijní spolupráci

20.09.2006
Čeští a slovenští diplomaté chtějí společně postupovat například při začleňovaní zemí do schengenského prostoru nebo v otázkách přijímání společné evropské měny.

Česko a Slovensko chtějí více spolupracovat při začleňovaní do schengenského systému volného pohybu bez hraničních kontrol, svůj postup budou koordinovat i v otázkách přijímání společné evropské měny. Po jednání s premiérem Robertem Ficem v Bratislavě to potvrdil šéf české poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.


Obě země se chtějí začlenit do schengenského systému během příštího roku. Premiér Fico znovu zdůraznil, že Bratislava bude prosazovat, aby k tomu došlo na jaře 2007, ačkoli Brusel uvažuje o odkladu tohoto termínu na rok 2008.


V případě přijetí eura mají obě země odlišné plány. Chtějí však společně působit na Brusel, aby zmírnil kritéria pro přijímání společné měny, protože současné podmínky považují za příliš přísné a pro nové členy EU nevýhodné. Zatímco Slovensko chce přijmout euro již v roce 2009, česká vláda uvažuje, že termín plánovaný na 2010 ještě o rok odloží.


Česko-slovenská spolupráce se projeví také při tlaku na USA kvůli zrušení vízové povinnosti. Již ve čtvrtek se tomuto tématu budou věnovat ministři zahraničí sedmi středoevropských a pobaltských států na schůzce v New Yorku. Českou republiku bude zastupovat ministr Alexandr Vondra.


Zatímco držitelé pasů nových členů EU při cestách do USA víza potřebují, Američané směřující opačným směrem nikoli. Do Spojených států mohou nyní bez víz cestovat pouze občané 27 států světa. Mezi nimi je většina starých členských zemí EU, z nováčků jen Slovinsko.


Vízovou problematiku označují čeští politici za jeden z mála stinných bodů v jinak vynikajících vztazích se Spojenými státy. Podobně se vyjadřují i představitelé ostatních zemí.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek