Šéf MAAE vítá pokrok v jednání mezi Íránem a unií

12.09.2006
Podle Baradeje by měly také Írán a šestice světových mocností opustit konfrontační postoje a zahájit oficiální dialog o íránských jaderných aktivitách.

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej včera přivítal pokrok v rozhovorech mezi Evropskou unií a Íránem o sporném íránském jaderném programu. Zároveň ale Teherán varoval před dalšími průtahy ve vyjednávání. Írán o víkendu údajně vyjádřil ochotu zvážit pozastavení obohacování uranu až na dva měsíce.

Podle Baradeje by měly také Írán a šestice světových mocností opustit konfrontační postoje a zahájit oficiální dialog o íránských jaderných aktivitách. Západ podezírá Írán, že v rámci svého nukleárního programu usiluje o výrobu atomové bomby. Teherán tvrdí, že je tento program mírový a má za cíl pouze produkci energie.
„Časový prostor pro jednání ale není příliš velký,“ podotkl dále s tím, že „mezinárodní společenství je znepokojeno tím, že se Írán neřídí požadavky MAAE a Rady bezpečnosti OSN.“

O víkendu na toto téma jednali šéf diplomacie Evropské unie Javier Solana a hlavní íránský jaderný vyjednávač Alí Larídžání. Jejich rozhovory, které budou pokračovat příští dny, jsou považovány za možná poslední příležitost k dosažení dohody před případným uvalením sankcí na Teherán.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek