Kopicová: Česko může přijít o část prostředků z evropských fondů

08.09.2006
Některé projekty týkající se vzdělávání dospělých se podle nové ministryně školství zbytečně financují dvakrát.

Česká republika může podle nové ministryně školství Miroslavy Kopicové kvůli nevyjasněným kompetencím mezi ministerstvy práce a školství přijít o část peněz z evropských strukturálních fondů. Některé projekty týkající se vzdělávání dospělých se podle ní totiž zbytečně financují dvakrát. Problém již Kopicová začala řešit s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem a jednat chce také s Evropskou komisí.

„Jestli si nevyjasníme kompetence, může se Evropská komise domnívat, že některé prostředky nepotřebujeme, protože shodné projekty financujeme dvakrát,“ upozornila ministryně. Dodala, že chce společně s ministrem pro místní rozvoj Petrem Gandalovičem požádat Evropskou komisi, aby nyní do programů nezasahovala a poskytla Česku dostatek času na jejich nové vypracování tak, aby se nepřekrývaly.

Vzdělávání dospělých je součástí programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který umožňuje čerpání z Evropského sociálního fondu. Jeho cílem je podpora celoživotního vzdělávání. Celková hodnota programu je 59 miliard korun, na vzdělávání dospělých, o které se starají oba resorty, je určeno 24 miliard.
Ministryně již navrhla, jak duplicitu odstranit. „Projekty, které řeší nezaměstnanost a které umožňují lidem najít nové, konkrétní zaměstnání, by mělo spravovat ministerstvo práce,“ řekla novinářům. Pod školství by podle ní měly spadat aktivity spojené s celkovým rozvojem systému celoživotního vzdělávání.

Kopicová se domnívá, že po odstranění duplicity by mohla pro resort školství ušetřit asi 20 miliard. Hodlá je využít pro základní, střední a vysoké školy, podpořit chce vědu a výzkum.

Autor: rai-ihned, MŠMT

Sdílet tento příspěvek