Pro Gandaloviče bude prioritou čerpání evropských fondů

08.09.2006
Podle nového ministra pro evropské záležitosti budou v následujícím období evropské peníze jedinými prostředky, které mají směřovat na pomoc regionů.

Rychlejší čerpání peněz z fondů Evropské unie, zjednodušení mechanismů ve vztahu k žadatelům či vyřešení sporu mezi vlastníky domů a Českou republikou u soudu pro lidská práva ve Štrasburku patří mezi priority ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče (ODS). V následujícím období totiž budou evropské peníze jedinými prostředky, které mají směřovat na pomoc regionů. Gandalovič to řekl na dnešní tiskové konferenci.

„V souvislosti s nezbytnou redukční dietou státního rozpočtu a s ohledem na maastrichtská kritéria bude právě schopnost využívání evropských fondů pro tuzemsko absolutní prioritou. Nechystám se změnit strukturu operačních programů, ale chci se zaměřit na detaily, které vadí při čerpání prostředků,“ uvedl ministr.

Podle předchozího vedení MMR se čerpání peněz z fondů Evropské unie v poslední době zlepšilo. Tehdejší ministr Radko Martínek (ČSSD) věří, že republika z peněz přidělených na roky 2004 až 2006 nakonec využije kolem 80 procent peněz.
Čerpat ze strukturálních fondů EU může republika od svého vstupu do unie v květnu 2004. Celkem má z těchto fondů na období 2004 až 2006 k dispozici 1,584 miliardy eur (zhruba 45 miliard Kč). V letech 2007 až 2013 bude republika moci ze strukturálních fondů a z fondu soudržnosti získat kolem 100 miliard korun ročně. Vyjednávání o programech na toto období začne s Evropskou komisí zřejmě v září.

Podle Gandaloviče je také nutné najít takové řešení sporu mezi vlastníky domů a Českou republikou u soudu ve Štrasburku, aby se stát soudní při vyhnul. „Budou to obtížná jednání, ale pokusím se najít s žalobci smír,“ sdělil Gandalovič. Pokud to ale nebude možné, hodlá ministr jít cestou obrany stanoviska České republiky.
Čeští majitelé domů podali do Štrasburku zhruba 3000 stížností na regulaci nájemného. V případě, že soud rozhodne, že je regulace poškodila, chtějí po českém státu žádat až 50 miliard korun.

Nový ministr tento týden v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že chce majitelům domů alespoň částečně vynahradit to, že léta dotovali nájemníky s regulovanými činžemi. Majitelé domů by podle něho měli mít možnost získat peníze z Fondu rozvoje bydlení.
Gandalovič rovněž plánuje připravit ministerstvo pro místní rozvoj k transformaci na ústřední orgán státní správy odpovědný za koordinaci záležitostí spojených se členstvím České republiky v EU. „Bude se skutečně jednat o přípravné kroky, při současné politické situaci se necítím oprávněný dělat významnější změny,“ dodal. Gandalovič byl před červnovými volbami kandidát ODS právě na ministerstvo pro evropské záležitosti, které občanští demokraté chtěli zřídit.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek