EU začala střežit moře. Bojí se přílivu uprchlíků

14.08.2006
Státy Evropské Unie vytvořily první společnou námořní patrolu. Bude střežit námořní cesty mezi Afrikou a Kanárskými ostrovy, odkud do Unie pronikají uprchlíci z Afriky.

Evropská unie vytvořila první společnou námořní hlídku, chránící členské státy EU před náporem nelegálních utečenců z Afriky. Uprchlíci připlouvají nejčastěji na Kanárské ostrovy.


Evropské společenství však zároveň důrazně odmítá, že by tím vytvářelo „evropskou pevnost.“ Podle eurokomisaře pro spravedlnost a vnitřní záležitosti EU Franca Frattiniho má operace „humanitární charakter,“ která přispěje k většímu počtu zachráněných životů na moři, zmírnění počtu nelegálních přistěhovalců a omezení nezákonného obchodování s lidmi.


Jedná se o „akt solidarity,“ který jsem slíbil vládě a občanům Španělska, obzvláště těm na Kanárských ostrovech. Je to také vyjádření podpory vládám Malty a Itálie, kterým tento akt pomůže lépe zvládat nápor uprchlíků,“ uvedl v prohlášení Frattini. „Je to skutečně historický moment v dějinách evropské imigrační politiky a velmi jasné vyjádření solidarity mezi státy Evropské unie,“ dodal eurokomisař.


Hlídku námořních imigračních cest budou provádět dva námořní čluny z Itálie a Portugalska, ze vzduchu podporované vojenskými průzkumnými letadly z Itálie a Finska. Dále budou v oblasti hlídkovat španělské vojenské lodě a helikoptéry, napsal maltský The Times of Malta.


Hlídkující námořní patroly, označené jako HERA II, následují po misi HERA I – která zahrnovala výjezd skupiny expertů z různých zemí EU na Kanárské ostrovy, kde pomáhají španělským úřadům s identifikací uprchlíků.

Autor: jos-iHNed, euobserver.com

Sdílet tento příspěvek