Námořní hlídky EU „půjdou“ po ilegálních přistěhovalcích

31.07.2006
Na italský ostrov Lampedesu dorazilo za poslední dva týdny více než 2.000 přistěhovalců. V této situaci Itálie prostřednictvím ministra vnitra Giuliana Amaty požádala Evropskou unii o pomoc.

Itálie čelí v současné době velkému náporu ilegálních přistěhovalců, kteří míří převážně na středomořské ostrovy Sicílii a Lampedesu. Právě na Lampedesu dorazilo za poslední dva týdny více než 2.000 přistěhovalců. V této těžké situaci Itálie prostřednictvím ministra vnitra Giuliana Amaty požádala Evropskou unii o pomoc. Tu jihoevropské zemi následně přislíbil místopředseda Komise Franco Frattini, který je zodpovědný za spravedlnost a vnitřní věci. Franttini v pátek oznámil, že unie je připravena pomoc Itálii poskytnout.

Frattini však zároveň dodal, že k zastavení nežádoucího přílivu přistěhovalců bude potřeba také spolupráce s Lybií, která leží na jih od Malty a Itálie. Dohodu mezi Itálii a Lybií však blokuje společná nevyřešená minulost, protože Lybie si nárokuje odškodnění za italskou okupaci z první poloviny minulého století.

Nápor ilegálních přistěhovalců se snaží koordinovat Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích (FRONTEX), která již několik měsíců poskytuje stejnou pomoc Španělsku. To se potýkalo s problémy především na Kanárských ostrovech.

Asistence Evropské unie by měla spočívat v nasazení námořních hlídek ve Středozemním moři. Od začátku se do projektu zapojí italští, maltští a řečtí pohraničníci, přičemž ostatní země se mohou připojit později. Prozatím není zcela jasné, jak velké síly budou nasazeny.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek