Solana se vyslovil pro vyslání mírové mise do Libanonu

27.07.2006
EU vyšle do Libanonu podle vysokého představitele EU Javiera Solany své jednotky pouze v případě, že by to umožnila rezoluce OSN.

Vysoký představitel EU pro bezpečnostní politiku Javier Solana prohlásil na tiskové konferenci po skončení asijského bezpečnostního summitu v Kuala Lumpuru, že Evropská unie je připravena vyslat do Libanonu mírové jednotky, ale pouze v případě, že by to umožnila rezoluce Organizace Spojených národů (OSN).

Navzdory francouzskému prezidentovi Chiracovi, který ve středu odmítl vyslání jednotek NATO do Libanonu, Solana potvrdil, že Evropská unie je ochotná pomoci. Některé členské země jsou přitom zároveň členy Severoatlantické aliance. Angažujeme se ve snaze nalézt trvalé řešení současné situace na Blízkém východě. Součástí tohoto řešení by mohlo být nasazení sil, které by spolupracovaly s libanonskou armádou, uvedl Solana.

Jednotky EU by měly podle Solany pomoci libanonské vládě, aby získala plnou kontrolu na d celou zemí. Evropská unie ovšem bude s vysláním jednotek čekat na rezoluci OSN, která by takový postup umožnila.

Konkrétní řešení nepřinesl ani středeční konference v Římě, jíž se zúčastnili přední představitelé EU a USA. Účastníci konference se sice vyslovili pro vytvoření mezinárodních mírových sil pod mandátem OSN, nevyslovili se ovšem k vyhlášení jednotného příměří, ani k detailům mírové mise. O římské konferenci čtěte více ZDE.

Související články:
EU poskytne Libanoncům další finanční prostředky

Autor: rai-ihned, TASR

Sdílet tento příspěvek