Slovenská koalice nechce ohrozit euro

19.07.2006
Slovenská koalice si rozdělila posty státních tajemníků a po jednání koaliční rady, kterou tvoří předsedové stran, potvrdila, že Ficova vláda bude respektovat podmínky pro plánované zavedení eura v roce 2009.

Předáci tří slovenských koaličních stran Robert Fico (Směr-SD), Ján Slota (SNS) a Vladimír Mečiar (LS-HZDS) se včera dohodli už na většině otázek vládního programu, jehož podrobnosti ale zatím tají. Shoda programů je podle nich 80 až 90 procent. Rozdělili si posty státních tajemníků a po jednání koaliční rady, kterou tvoří předsedové stran, potvrdili, že Ficova vláda bude respektovat podmínky pro plánované zavedení eura v roce 2009.

„Nenarazili jsme na žádný zásadní obsahový problém,“ řekl premiér. Zdůraznil, že cílem jeho kabinetu bude zmírnit důsledky působení předchozí vlády. „Je dohoda…, že budeme dodržovat přísnou finanční disciplínu, všechna kritéria, která se týkají Maastrichtu, Paktu stability a růstu a konvergenčního programu,“ sdělil Fico.
Programové prohlášení předloží nejvyšší představitelé vládních stran poslancům 31. července, další den by o něm měla hlasovat sněmovna.

Koalice si včera definitivně rozdělila posty státních tajemníků. Podobně jako při obsazování ministerských křesel tady bude mít převahu nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie, která obsadí podle očekávání 13 z 26 křesel státních tajemníků, Slovenská národní strana jich bude mít sedm a Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko šest.
Jediným ministerstvem, kde nebude mít Směr svého člověka ve vedení, bude ministerstvo zdravotnictví, kde bude státní tajemník ze SNS. Výlučně ve správě Ficova Směru bude naopak ministerstvo obrany.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek