Češi mají jednu z nejnižších minimálních mezd v EU

02.05.2006
Česká minimální mzda je v poměru k průměrnému platu téměř nejnižší z celé EU, na opačném konci spektra je Lucembursko.


Minimální mzda v České republice patří k nejnižším v Evropské unii, a to nejen nominálně, ale zejména v poměru k průměrnému českému platu. Naopak nejvyšší je minimální mzda v Lucembursku a rozdíl mezi minimálním a průměrným platem je nejmenší ve Francii. Vyplývá to ze srovnávací studie, kterou dnes v Bruselu zveřejnil německý Institut pro hospodářský a sociální výzkum (WSI).

„Rozdíly jsou tak veliké, že by bylo zapotřebí zaobírat se minimální mzdou na úrovni Evropské unie. Nejde o to, aby minimální plat byl všude stejný, ale EU by měla pro začátek stanovit, že by minimální mzda neměla nikde klesnout pod 50 procent průměrné mzdy, později pod 60 procent,“ prohlásil jeden z autorů studie Thorsten Schulten.

Platové otázky však nejsou v kompetenci EU, ale členských zemí. Minimální mzdu ze zákona zná 18 z 25 zemí EU, zatímco ve Skandinávii, v Německu, v Rakousku, v Itálii a na Kypru se určuje jen v kolektivních smlouvách po jednotlivých sektorech a nepokrývá všechny pracující. V bývalé „patnáctce“ EU se nejnižší platy týkaly asi 15 procent pracujících, tedy asi 20 milionů lidí.

WSI, blízký odborovým svazům, argumentuje, že zavedení minimální mzdy v celé EU ve „spravedlivé proporci“ vůči průměrnému platu by nejen chránilo pracující před chudobou a vytlačením na okraj společnosti, ale i zaměstnavatele před sociálním dumpingem a nekalou konkurencí, státům by ušetřilo spoustu energie a peněz v sociálních podporách pro nejslabší vrstvy a v kriminalitě pramenící z přílišných sociálních rozdílů. Výsledkem by tak podle WSI bylo i zvýšení konkurenceschopnosti celé EU.

Podle údajů institutu je pouze ve Francii minimální mzda vyšší než 62 procent průměrného platu, v polovičce států společenství se pohybuje okolo polovičky průměrného platu. V tabulkách tiskového prohlášení figurovala ČR dokonce na poslední příčce, s minimální mzdou na úrovni 32 procent průměrného výdělku, s odvoláním na údaje Evropské komise za rok 2002.

Sama studie zachycuje postupný nárůst české minimální mzdy oproti průměrnému platu z necelé čtvrtiny v roce 1997 až po předloňských 38 procent. „Přesto výše minimální mzdy zůstává hluboko pod polovinou průměrného příjmu v ČR, což znamená, že takto placení lidé jsou ohroženi chudobou,“ praví se ve studii. Dokument však připouští, že minimální plat pobírají pouze tři procenta českých pracujících, hlavně v zemědělství, textilním průmyslu a sektoru restaurací.
Na Slovensku se minimální mzda předloni pohybovala na úrovni 41 procent průměru, přičemž ji pobírala čtyři procenta slovenských pracujících.

Autor: dpo-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek