Janukovyč v čele volebních výsledků

28.03.2006
Proruská opoziční Strana regionů bývalého premiéra Viktora Janukovyče směřuje podle neúplných výsledků k vítězství v nedělních parlamentních volbách.

Proruská opoziční Strana regionů bývalého premiéra Viktora Janukovyče směřuje podle neúplných výsledků k vítězství v nedělních parlamentních volbách. Ty jsou do značné míry považovány za vysvědčení, které Ukrajinci vystavili předloňské „oranžové revoluci“.

Po sečtení více než poloviny hlasů včera večer Ústřední volební komise připisovala Janukovyčově straně 28 procent.
Na druhém místě byl s necelými 24 procenty Blok někdejší premiérky Julije Tymošenkové. Koalice Naše Ukrajina podporující prezidenta Viktora Juščenka měla zhruba 16 procent.

Evropská unie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě včera označily volby za svobodné a spravedlivé. Podle OBSE hlasování „posílilo demokratický kurs v této zemi“, na rozdíl od nedávných prezidentských voleb v Bělorusku.
Sčítání hlasů brzdí velký počet stran – pětačtyřicet – které se účastnily volebního klání. Úplné předběžné výsledky se očekávají až dnes, ale komentátoři už začali probírat koaliční varianty.

Janukovyč, neúspěšný kandidát opakovaných prezidentských voleb z roku 2004, mluvil o svém vítězství již v noci na včerejšek, kdy odhady dávaly Straně regionů o něco výraznější zisk, než jaký se začal rýsovat o den později.
„Jsme připraveni spolupracovat s kteroukoli politickou stranou,“ prohlásil Janukovyč a zdůrazňoval, že by měla být obnovena národní jednota.

(čtk, Reuters)

Bývalá premiérka Julija Tymošenková však na tiskové konferenci v Kyjevě tvrdila, že ani vítězství nezaručí Janukovyčovi podíl na moci. Podle Tymošenkové je prakticky připravena dohoda tří stran, včetně Bloku a socialistů, o vytvoření liberálně orientované „oranžové koalice“. Tymošenková tak jasně naznačila možné usmíření s prezidentem Juščenkem, o němž se spekulovalo již před volbami.

Tymošenková byla Juščenkovou spojenkyní v době „oranžové revoluce“, ale jejich spory se stupňovaly a loni v září byla odvolána z čela vlády.
Prezident, jehož volební štáb podle zpravodajů působil po oznámení prvních výsledků pohřebním dojmem, zatím na její povolební nabídku veřejně nereagoval. Juščenkova koalice s Janukovyčem je méně pravděpodobná, ale prezident ještě v neděli uvedl, že „bere v úvahu všechny možné kombinace“.

Politologové upozorňují, že dlouhé povolební vyjednávání o koalicích by mohlo Ukrajině výrazně uškodit. Ruský list Izvestija například poukazuje na to, že i bez hrozícího bezvládí se ukrajinská ekonomika propadá.
Podle ukrajinského sociologa Valerije Chmelka z nedělních voleb vyplývá, že větší část ukrajinského národa je prozápadně orientovaná.

Přesto podle něj reálně existuje hluboký rozkol mezi ukrajinsky mluvícím západem země a převážně rusky hovořícím jihem a východem. Zatímco západ zvolil některou z „oranžových“ stran, v jižních a východních částech země jasně zvítězila Janukovyčova Strana regionů.
Ukrajinští sociologové na základě průzkumů poznamenávají, že ze sociálního a ekonomického pohledu není mezi voliči Janukovyče a „oranžových stran“ velký rozdíl.
„Je to na úrovni podvědomí – volíme toho, kdo mluví a myslí jako my,“ řekl ČTK Chmelko, který řídí Kyjevský mezinárodní sociologický institut.

Proprezidentská Naše Ukrajina se podle jeho názoru o místo vedoucí prozápadní strany připravila především špatně vedenou předvolební kampaní a nejasnými prohlášeními.
Tymošenková toho využila, navíc si ji prý chudší část ukrajinských voličů spojuje se snahami zlepšit jejich ekonomickou situaci.
Také vzestup Strany regionů vysvětlují analytici především nespokojeností s hospodářským vývojem po „oranžové revoluci“.
Janukovyč má přitom sympatie Ruska, které by mohlo ukrajinské ekonomice výrazně pomoci.
(čtk, Reuters, ber)

Sdílet tento příspěvek