Mandát v eurovolbách obhájilo 10 ze 14 znovu kandidujících europoslanců

Mandát v letošních evropských volbách obhájilo deset z dosavadních 14 europoslanců, kteří znovu kandidovali. Čtyři z nich na kandidátce koalice Spolu, tři za ANO, po jednom za komunisty, Piráty a SPD. Vyplývá to z informací, které dnes večer na tiskové konferenci k volbám řekl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Z 21 dosavadních europoslanců za Českou republiku jich mandát neobhajovalo sedm. Za koalici Spolu znovu v Evropském parlamentu zasednou dva europoslanci, kteří v předchozích volbách kandidovali za ODS, a po jednom za TOP 09 a KDU-ČSL. Za ANO v Evropském parlamentu zůstanou všichni tři europoslanci, kteří o to znovu usilovali.

Mezi nově zvolenými sedmi europoslanci ANO bude v europarlamentu znovu zasedat Ondřej Knotek, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík. Za ODS mandát z minulých voleb obhájil Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová, za TOP 09 Luděk Niedermayer a za lidovce Tomáš Zdechovský.

Z dosavadních tří pirátských europoslanců bude v europarlamentu znovu jen Markéta Gregorová, ze dvou za SPD zůstává pouze Ivan David. Mandát obhájila ještě předsedkyně komunistů Kateřina Konečná, která letos vedla kandidátku koalice Stačilo!.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek