Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Plzeňském kraji

Výsledky voleb do Evropského parlamentu 2024 v České republice přinesly řadu změn na politické scéně. Volební účast byla vyšší než v minulých letech, což ukazuje rostoucí zájem českých občanů o dění v Evropské unii. Největší úspěch zaznamenaly tradiční politické strany, ale překvapily i nové subjekty, které získaly významný počet hlasů. Do Evropského parlamentu jsme mohli zvolit 21 kandidátů.

A jak vypadaly výsledky voleb v Plzeňském kraji?

V Plzeňském kraji se některé politické strany těšily vyšší podpoře než na celostátní úrovni, zatímco jiné, které dominovaly celostátním výsledkům, zde zaznamenaly slabší výsledky. Na prvním místě se s 28,70 % umístilo ANO (dohromady v ČR 26,14 %), druhé místo obsadilo SPOLU, které získalo 20,12 %, zatímco na celostátní úrovni se jednalo o 22,27 %. Na třetím místě s 11,39 % se umístila PŘÍSAHA a MOTORISTÉ. Přísaha v celé České republice získala o procento méně a to 10,26 %. Čtvrté místo obsadilo hnutí STAČILO s 9,86 % (dohromady v ČR 9,56 %). Následně se umístili Starostové a osobnosti pro Evropu s celkovým počtem 12 192 hlasů (7,60 %) v České republice získali Starostové 8,70 % hlasů.

Šesté místo získalo hnutí SPD a Trikolora 6,19 %, oproti tomu celkový výsledek potvrdil šesté místo straně Pirátů 6,20 %. Na sedmém místě se v Plzeňském kraji umístili Piráti s méně než 5 %, celorepublikově sedmé místo obsadilo SPD a Trikolora s 5,73 %.

K volbám v Plzeňském kraji přišlo zhruba 30 % voličů, avšak celá Česká republika zaznamenala rekordní volební účast přes 36 %.

Výsledky voleb v Plzeňském kraji, zdroj: Seznam zprávy
Výsledky voleb v Plzeňském kraji, zdroj: Seznam zprávy

Navzdory tomu, že žádný ze zvolených europoslanců nepochází z Plzeňského kraje, tyto volby ukázaly angažovanost místních voličů, což vytváří pevný základ pro budoucí politické úspěchy regionu. Přejeme všem nově zvoleným europoslancům hodně úspěchů a věříme, že jejich práce přispěje k dalšímu rozvoji a prosperitě nejen České republiky, ale celé Evropské unie.

Sdílet tento příspěvek