Nový eurokomisař za ČR by podle Fialy měl mít na starosti ekonomické záležitosti

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za důležité, aby měl nový eurokomisař za Českou republiku na starosti ekonomické záležitosti. Debata o rozdělení pozic se ale na evropské úrovni teprve povede. Fiala to dnes řekl na pražské konferenci Česko na křižovatce II. V úterý uvedl, že nadále platí dohoda o tom, aby jméno na eurokomisaře navrhla koalice Pirátů a STAN, respektive Starostové.

V souvislosti s nominací STAN se dosud nejčastěji spekulovalo o nově zvolené europoslankyni Starostů Danuši Nerudové a ministrovi průmyslu Jozefu Síkelovi (STAN). V nynější komisi Ursuly von der Leyenové Česko zastupuje Věra Jourová, je místopředsedkyní a komisařkou pro hodnoty a transparentnost.

„Nás teď čeká na Evropské radě debata o rozdělení těch klíčových pozic, což je předseda či předsedkyně Evropské komise, Evropské rady, vysoký reprezentant pro zahraniční politiku, popřípadě některé další a pak se teprve začne skládat Evropská komise s jednotlivými portfolii,“ uvedl dnes Fiala.

O nominaci eurokomisaře se už před volbami do Evropského parlamentu (EP) přeli Starostové s Piráty. O navrhující straně vznikla jen neformální dohoda při vyjednávání o vládě s hnutím Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Hnutí STAN trvá na tom, že má s nominací přijít samo, podle Pirátů náleží celé koalici Pirátů se STAN tak, jak kandidovala v posledních sněmovních volbách.

„Širší vedení hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude do dvou týdnů hlasovat o nominaci na eurokomisaře,“ sdělil v úterý ČTK vicepremiér a předseda Starostů Vít Rakušan. Piráti vládě navrhnou dosavadního europoslance Marcela Kolaju, dodala pro ČTK první místopředsedkyně strany a poslankyně Klára Kocmanová. 

Platí, že navrhnout jméno na eurokomisaře má koalice Pirátů a STAN, respektive Starostové, sdělil již v úterý ČTK premiér Fiala (ODS). „Nyní je předčasné spekulovat o jménech, počkejme, koho hnutí STAN navrhne. O jménu bude následně rozhodovat vláda. Platí, že to musí být silná osobnost, která bude mít šanci získat silné portfolio,“ dodal.

Starostům ani Pirátům se ve víkendových volbách do EP nedařilo tak, jak očekávali. Piráti se ziskem 6,2 procenta hlasů přišli o dva z dosavadních tří europoslanců. Starostové sice svůj počet zástupců v EP díky 8,7 procenta hlasů zdvojnásobili na dva, nicméně Rakušan o víkendu uvedl, že nejde o úspěch. Doufal totiž ve dvouciferný výsledek a tři mandáty.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek