V Česku vznikne národní centrum pro polovodiče a čipy, v Rožnově se rozšíří výroba

Zajistit přístup k technologiím navrhování polovodičů a podpořit navýšení počtu odborníků, kteří se jimi zabývají, by mělo Národní kompetenční centrum pro polovodiče, které vznikne v Česku. Novinářům to při příležitost podpisu smlouvy o společné přípravě centra řekl rektor Vysokého učení technického v Brně (VUT) Ladislav Janíček. Americký výrobce polovodičů onsemi navíc včera oznámil, že rozšíří výrobu ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kam by měla putovat rekordní investice.

Náklady nového kompetenčního centra budou asi 50 milionů korun ročně po dobu čtyř let, na financování by se měla podílet Evropská unie a Česko, uvedl Janíček. Centrum by mělo vzniknout příští rok. „Každý členský stát Evropské unie, který chce v oblasti polovodičových technologií něco znamenat, by měl mít národní kompetenční centrum, které bude zajišťovat provazby na partnerská kompetenční centra ve státech EU,“ řekl Janíček.

Premiér Petr Fiala včera navíc ohlásil největší investici v novodobé historii Česka, která se týká rozšíření výroby polovodičů onsemi v Rožnově pod Radhoštěm, do které chce americký výrobce investovat 2 miliardy dolarů, tedy více než 40 miliard korun. Fiala ještě chystá jednání s vládou o balíčku investičních pobídek, které poté musí potvrdit Evropská komise. Rožnov považuje rozšíření výroby za mimořádnou příležitost, chystá zvýšení kapacity škol a školek a přibydou byty.

Nový závod by podle Onsemi přispíval k hrubému domácímu produktu (HDP) Česka více než šesti miliardami korun ročně. Vyrábět se v něm mají inteligentní výkonové polovodiče, které slouží ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie nebo datových center s umělou inteligencí. Plánované rozšíření přivítala i automobilka Škoda Auto, která s Onsemi spolupracuje při dodávkách inteligentních řešení napájení a senzoriky pro vyráběná auta.

Onsemi nyní vyrábí v Rožnově deset milionů čipů denně, podle Fialy by se produkce měla zvednout o stovky procent. Od investice očekává premiér i pozitivní dopad na pracovní trh. V samotném závodu Onsemi v Rožnově se podle něj počet pracovních míst zvýší zhruba na 3000 ze současných 1700. Ministr financí Zbyněk Stanjura předpokládá, že většinu nových míst obsadí čeští zaměstnanci.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška mají Rožnov a okolí šanci stát se „Silicon Valley střední Evropy“, investice pravděpodobně přitáhne do Česka další z příbuzných high-tech oborů. Také analytik Deloitte David Marek se domnívá, že se mohou inspirovat i jiné technologické firmy ze zahraničí. „Přínosem této investice není jen její mimořádná výše, ale především to, že přináší do české ekonomiky výrobu s vysokou přidanou hodnotou, což je přesně to, co Česko již dlouho potřebuje,“ uvedl Marek.

Zdroj: ČTK
Náhledové foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek