Pöttering nechce ostřejší konflikt s Íránem

17.08.2005
Lídr největší politické frakce v Evropském parlamentu Pöttering uvítal rozhodnutí MAAE, které zatím nevyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby zasáhla do sporu EU s Íránem.

Lídr největší politické frakce v Evropském parlamentu, ELS-ED, Hans-Gert Pöttering uvítal rozhodnutí Mezinárodní agentury pro atomovou energii, které zatím nevyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby zasáhla do sporu EU s Íránem.

Pöttering po svém návratu z Íránu uvedl, že rozhodnutí íránské vlády opět spustit svůj závod na obohacování uranu v Isfahánu, bylo nešťastné a velmi nevhodné z hlediska načasování. Závod byl totiž spuštěn den před jednáním MAAE.
Zároveň ovšem uvedl, že i přes tuto skutečnost je potřeba vyčerpat všechny možnosti na dosažaní kompromisu. Je podle něj důležité zamezit vyostření konfliktu. „Základem pro pokračování jednání musí být v každém případě komplexní mezinárodní kontrola íránských nukleárníchaktivit.“

Pöttering po jednáních v Íránu nabyl dojmu , že je tam nukleární program vnímán jako „otázka národní cti“ a může být příčinou krize tamního režimu. Dialog s Íránem by se podle něj neměl týkat jen jeho nukleárního programu, ale i dalších otázek budoucího mírového vývoje v zemi a otázek terorismu a drog.

Sdílet tento příspěvek