Baerbock vyzývá k rozšíření EU o země západního Balkánu

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock k příležitosti 20. výročí rozšíření EU o deset zemí vyzvala k urychlenému přijetí kandidátských států ze západního Balkánu. Jde podle ní o „šedou zónu“ využívanou Ruskem, uvádí agentura DPA.

„Takové šedé zóny si nemůžeme dovolit, protože pro (ruského prezidenta Vladimira) Putina představují pozvánku ke vměšování, k destabilizaci,“ napsala šéfka německé diplomacie ve svém článku pro deníky v Litvě, Lotyšsku, Rumunsku nebo Řecku. Stejně jako před 20 lety podle ní i nyní miliony Evropanů čekají na šanci stát se občany EU. „Nemůžeme si dovolit nechat celou jednu generaci v čekárně (na členství),“ napsala Baerbock.

Lidem, kteří zažili rozšíření EU před 20 lety, Baerbock vzkázala, aby se nenechali „zmást populistickými hesly“. Uvedla také, že k posílení EU jsou potřeba reformy, včetně omezení práva veta v Radě EU.

Před 20 lety se EU rozšířila o země střední a východní Evropy, včetně Česka, Slovenska, Maďarska nebo Polska.

Mezi země západního Balkánu se řadí Černá Hora, Bosna a Hercegovina, Albánie, Srbsko, Severní Makedonie a Kosovo. DPA píše, že s případným rozšířením EU, která má nyní 27 členů, se počítá nejdříve koncem tohoto desetiletí.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek