Jaroslav Šonka: Dvakrát do stejné řeky aneb Schröder mírotvůrce

19.08.2005
Německo má ve své vnitřní politice stále aspekt, na který si dnes ani Spojené státy, ani evropští sousedi Německa už příliš nevzpomenou.

Téměř prohrané volby v roce 2002 zvrátila tehdy již čtvrtým rokem vládnoucí červeno-zelená koalice silnou kampaní proti válce v Iráku. Paradoxně se tehdy stal George W. Bush volebním pomocníkem kancléře Schrödera, s nímž si jinak politicky ani lidsky nerozumí. Při letošních předčasných volbách, které se mají konat 18. září, se situace může opakovat.
Původně takovému vývoji nic nenasvědčovalo, i když je společnost nadále v pohledu na válku rozštěpená. Ale ať už někdo zastává názor, že kampaň v Iráku byla nakonec úspěšná, nebo má naopak pocit, že poválečné uspořádání se nerozvíjí, jak by mělo, oba tábory soudí, že válka v Iráku je minulostí. Radikalizace výroků George W. Bushe vůči Íránu však pojednou připojila do katalogu německých volebních témat opět otázku míru. Tři roky starý úspěch „mírové rétoriky“ by se mohl opakovat a kancléř s tím podle svých posledních výroků počítá.

Radikálně mírové Německo

Jaká válka?

Výhodné pro obě strany

Sdílet tento příspěvek