Země V4 by mohly diskutovat ještě před summitem EU

23.08.2005
Premiéři Paroubek a Gyurcsány se shodli na tom, že by na jednání V4 mohly být konzultovány vzájemné postoje v otázkách unijního rozpočtu nebo rozšiřování EU.

Podle premiéra Paroubka by mohli zástupci zemí visegrádské čtyřky, ještě před mimořádným říjnovým summitem EU, na společném setkání konzultovat vzájemné postoje v otázkách unijního rozpočtu, euroústavy, rozšiřování EU či hospodářské spolupráce. Paroubek to uvedl po pondělním jednání se svým maďarským protějškem Ferencem Gyurcsánym.

Oba politici to společně navrhnou svým polským a maďarským protějškům na setkání premiérů V4, která se uskuteční příští úterý v Budapešti.
Během dvouhodinového rozhovoru se Paroubek a Gyurcsány zabývali hlavně evropskou agendou – diskutovali o osudu euroústavy po dvojím odmítnutí dokumentu či o budoucím rozpočtu EU. Maďarský premiér řekl, že oba státy mají na evropské otázky shodné názory.

Říjnové konzultace čtyř středoevropských zemí Paroubek označil za „večer brainstormingu“, jehož by se zúčastnili čtyři až pět zástupců z každého státu. Měli by podle něj více času a prostoru předjednat některé ožehavé otázky. Oba politici potvrdili, že vztahy mezi Českou republikou a Maďarskem jsou na mimořádně dobré úrovni.

Budapešť nedávno navrhla, aby se EU v případě nemožnosti dosáhnout dohody o sedmiletém rozpočtovém výhledu soustředila alespoň na kompromisní tříletou variantu. Vyhnula by se tím nevýhodnému plánování výdajů z roku na rok.

Cílem české vlády je ovšem co nejrychleji schválit rozpočtový výhled. „Naší prioritou je sedmiletá finanční perspektiva. Nenavrhujeme její zkracování, jež by zkomplikovalo přípravu rozpočtu i rozložení čerpání prostředků,“ řekl již dříve ministr financí Bohuslav Sobotka.

Sdílet tento příspěvek